„Máme standardní připojení, ale je zřejmé, že digitalizace společnosti vyžaduje jeho větší kapacitu i rychlost,“ uvedl starosta Jiří Burian (ODS). Je přesvědčen, že dobré připojení, které odborníci považují za jeden z klíčových předpokladů pro rozvoj regionu jak z hlediska podnikatelských příležitostí, tak z pohledu kvality života jeho obyvatel, skutečně lidem ve městě může prospět. „Například zavedení optických kabelů bych určitě podpořil,“ poznamenal Burian.

Mimo jiné o tom, jaké jsou možnosti přivést vyhovující internet i do té nejmenší vesnice, se starostové mohou dozvědět na konferenci Rychlý internet pro Středočeský kraj, kterou SIC pořádá v úterý 26. září v areálu ELI Beamlines v Dolních Břežanech. Na setkání poskytovatelů rychlého připojení, jeho uživatelů, zástupců vedení kraje – a především obcí (pro něž je akce určena především) bude řeč o podpoře rozvoje budování sítí elektronických komunikací; také však třeba o tom, jak zajistit, aby to nestálo majlant. V té souvislosti SIC plánuje třeba spolupráci partnerů z rozmanitých oborů: když už se někde kopne do země, ať už z jakéhokoli důvodu, je rozumné rovnou položit také kabely pro rychlý přenos velkých objemů dat. Lze nicméně podporovat také bezvýkopové pokládání sítí.

Ilustrační foto
Zdravotnictví čeká velký třesk. Síť nemocnic prořídne

Připojení pro budoucnost

Internet? Ten u nás přece funguje už léta, konstatují mnohde s uspokojením. A s svědomím, že díky připojení chytrých mobilů má leckdo internet doslova v kapse. Ředitelka SIC Rut Bízková však upozorňuje, že i když má Středočeský kraj 242 poskytovatelů, neznamená to, že dobré připojení mají k dispozici všichni jeho obyvatelé. „Opak je pravdou,“ upozornila. S tím, že poznatky z terénu hovoří jasnou řečí: odesílání i přijímání e-mailů není problém – avšak pro sledování on-line vysílání nebo přeposílání velkého objemu dat už připojení nestačí. „To komplikuje například pracovní uplatnění v malých obcích nebo rozvoj firem. Potřebná rychlost přenosu je 100 Mb/s,“ osvětlila Bízková souvislosti a potřeby z pohledu budoucnosti.

Ilustrační foto.
K vrcholům turistické sezony bude patřit příjezd harleyářů

Podpora ve prospěch lidí

Podílet se na zlepšení mohou i radnice, připomněl krajský radní pro regionální rozvoj Věslav Michalik (STAN). Pomoci by mohly při budování infrastruktury pro rychlá data, což znamená především rozšíření sítě optických kabelů. Zde jsou podle Michalikových slov překážkou hlavně nefinanční bariéry spojené se stavebním řízením a nedostatečným zmapováním situace v konkrétních lokalitách. „Obce, města, ale i kraj by měly umožnit použití vlastních pozemků a nemovitostí k vybudování této infrastruktury, pokud možno bezúplatně,“ radí Michalik, jak provozovatelům sítí vyjít vstříc. Užitek to podle něj přinese jak samotným obyvatelům měst a obcí, tak podnikatelům a firmám. Radní v té souvislosti hovoří o zlepšení života na středočeském venkově i vyšší konkurenceschopnosti kraje.

Na úterní konferenci Michalik nebude chybět. Právě v Dolních Břežanech je ostatně doma; je tam starostou. V rámci programu představí kolegům odjinud i dolnobřežanské mobilní aplikace.

Ilustrační foto
Krajští zastupitelé podpořili husitské válečnictví. Čtyřmi miliony