Nejpříznivější bílá, znamenající zanedbatelné riziko, se ze středních Čech zcela vytratila. Žlutou barvu (nebo oranžovou, jak se u semaforů říká), znamenající komunitní přenos, dostaly vedle Prahy nově středočeské okresy Beroun, Kladno, Kolín a Praha-východ. Ostatní okresy v kraji jsou zelené, což znamená vyšší výskyt nákazy, avšak bez komunitního přenosu.

Celé střední Čechy bez výjimky se po víkendu připojí k opatření známému již z Prahy: pro všechny bary, restaurace a podobné podniky charakterizované jako vnitřní stravovací zařízení přístupná veřejnosti bude až do odvolání platit povinná zavírací doba mezi půlnocí a šestou ranní. Jinak se zde uplatňují pouze celorepublikově platná opatření, spočívající především v povinnosti nosit roušky ve vnitřních prostorách.

Důsledně vybavení rouškami či obdobným zakrytím úst a nosu se ve čtvrtek večer sešli k poslednímu zasedání v tomto volebním období – tentokrát nočnímu – středočeští zastupitelé.
Údaje o odměnách z veřejných prostředků? Ty jsou soukromé

Středočeští hygienici v pátek zaznamenali, že počet aktuálně nemocných v kraji se již přehoupl přes třináct stovek – vyšplhal se na 1305. Podle aktuální mapy krajské hygienické stanice zůstává nejvyšší nemocnost v pásu od Kladenska přes Berounsko na Příbramsko, doplněném o oba přípražské okresy. Naopak nejpříznivější situace je aktuálně na Mladoboleslavsku.

Proti čtvrtku zaznamenali hygienici v rámci kraje navýšení počtu nakažených o 126. Nejvíce jich přibylo na Kladensku – hned 23. Naopak nejpříznivější číslo přišlo z Kutnohorska: pouze dva nové případy. Od počátku sledování vývoje pandemie začátkem března zaznamenala středočeská hygiena údaje již o 3852 nakažených. Vyléčených je evidováno 2520; počty zemřelých, které hygienici zveřejňují, v posledních dnech kolísají mezi 27 a 26.

Denní přírůstek počtu nakažených

Kladensko: 23
Kolínsko: 15
Praha-východ: 14
Mělnicko, Nymbursko: po 12
Berounsko: 11
Praha-západ, Mladoboleslavsko: po 9
Příbramsko: 7
Benešovsko, Rakovnicko: po 6
Kutnohorsko: 2

Zdroj: Krajská hygienická stanice Středočeského kraje; údaje z 11. 9. 2020