Zaměstnanci Lumy poskytují mimo jiného obětem trestných činů poradenství, pomoc při sepisování různých listin či doprovod na policii a k soudu.

„Jedná se o poměrně novou službu. O akreditaci jsme požádali v roce 2014. Hlavním důvodem byl rostoucí počet uživatelů sociální služby Intervenční centrum, kteří však nemohou čerpat tuto službu poté, co již s násilnou osobou nesdílí společnou domácnost.“ vysvětluje vedoucí sociálních služeb Lumy Martina Brzobohatá, která ale dodává, že řada obětí domácího násilí potřebuje pomoc i poté, co násilníka opustí nebo pokud domácnost opustí on.

Boleslavský amatérský soubor hrál svou hru inspirovanou bitvou u Zborova na Ukrajině v ternopilském divadle Tarase Ševčenka i na bojišti u Bratrské mohyly, kde jsou uloženy ostatky padlých legionářů.
U Zborova opět tekly slzy: Boleslaváci diváky dojali

„Stále častěji se setkáváme se stalkingem, kdy je žena nebo muž po rozchodu pronásledován. Bývalý partner oběti například celé dny telefonuje, posílá nevyžádané zprávy i v počtu desítek denně a oběť potřebuje naší pomoc, jelikož si se situací neví rady,“ říká vedoucí, podle které se některé případy pohybují na hraně zákona, ale ještě nejsou trestným činem. „V tomto případě se dá věc řešit různými způsoby. Je důležité ale najít vhodnou taktiku, jak pachateli dát jasně najevo, že už toho bylo dost,“ zdůrazňuje Brzobohatá a připomíná případ, který stále ještě není uzavřen.

Jak sama říká, je to pravděpodobně ten nejhorší, s jakým se kdy setkala. „Žena z Mladoboleslavska čelila závažnému a dlouhodobému psychickému nátlaku ze strany bývalého partnera, který jako zbraň využíval i jejich nezletilou dceru. Došlo to tak daleko, že muž se na ženu pokusil navléknout nájemnou vraždu, kdy on sám měl být obětí. Vše měl pečlivě naplánované, dokonce měl najatého člověka, který ho měl zabít, ale právě ten nakonec vše přiznal. Muž byl odsouzen k odnětí svobody na tři roky s podmíněným odkladem na pět let, rozsudek však není pravomocný, jelikož se muž odvolal. Kauza se přitom táhne několik let a muž ženě stále komplikuje život, například i šířením pomluv prostřednictvím sociálních sítí na internetu. Tato klientka nám tvrdí, že nebýt námi poskytované pomoci, situaci by prostě nezvládla,“ popisuje děsivý případ Brzobohatá.

Jen obětí trestných činů pak LUMA MB měla za prvních šest měsíců tohoto roku třicet tři. „V loni jsme měli celkově padesát šest klientů, takže mírný nárůst je zde patrný,“ konstatuje Brzobohatá a připomíná, že se jedná i o několik let trvající kauzy.

Pro oběť je též nesmírně traumatizující, když musí jít k soudu vypovídat. „Tohle mají perfektně ošetřené v například Nymburce. Tam mají policisté videokonferenční zařízení, které umožňuje přímý přenos soudního líčení. Klient tak může v průběhu soudního jednání zůstat v bezpečí konferenční místnosti a přitom vypovídat, aniž by se s pachatelem opět musel setkat tváří v tvář. Momentálně se snažíme dosáhnout toho, aby něco podobného bylo i v Boleslavi,“ prozradila Brzobohatá.

Michal Nesvadba bavil děti
Michal Nesvadba: O prázdninách jsem se bál jen nudy

Pomoc v nouzi
Sdružení Luma MB pomáhá lidem v krizi, obětem domácího násilí a trestných činů prostřednictvím bezplatných sociálních služeb i potravinové a materiální pomoci. Konzultace a doprovod poskytuje i v terénu, v bydlišti klientů nebo jako doprovod po celém okrese Mladá Boleslav, v případě pomoci obětem trestných činů i v okresech Mělník a Semily. Tým sociálních pracovníků doplňuje i právnička. Tel. 774 607 840, 777 107 950, e-mail: luma@luma-mb.cz.