„Archeologové nám část stavby zastavili na několik týdnů. Pro mě je trošku překvapením, co archeologové nazvali nálezem. Jsou to ale profesionálové," uvedl starosta města Petr Vychodil.

Archeologové nějaký nález očekávali, protože ho tam nalezli už v padesátých letech, kdy se kola stavěla. „Další nález se objevil v devadesátých letech, kdy se stavěla školní tělocvična," doplnil starosta Vychodil s tím, že z tohoto důvodu už od počátku dozoroval výstavbu nového pavilonu archeolog.

„Našli zde, nyní použiji neodborný název, tmavé fleky. Podle archeologů je to nález z doby kamenné. Podle nich se pravděpodobně jedná o sýpku či prostor kam lidé v době kamenné házeli nepotřebné věci a odpad," upozornil Petr Vychodil.

Přislíbená pomoc ministra financí

Výstavba nového školního pavilonu vyjde město na 120 milionů korun, polovinu částky činí dotace od ministerstva financí. První půlku dotace musí město proinvestovat letos a druhou v příštím roce, kdy měla být stavba původně dokončena.

Archeologický výzkum stavbu nejen zdržuje, ale také prodražuje. Starosta města Petr Vychodil s tímto problémem seznámil ministra financí Andreje Babiše, a ten městu přislíbil pomoc.

Stavební práce na novém pavilonu základní školy mají skončit do prosince příštího roku. Tento termín by podle starosty nemusel být ohrožen, protože stavba se v příštím roce může urychlit.

Čtěte také: Za lanové centrum muselo město vrátit část dotace