Nejnovější údaj ve statistikách na krajském webu k očkování, fungující na adrese ockovani.kr-stredocesky.cz, uvádějí k 1. červenci 1 080 436 dálek podaných lidem s bydlištěm ve Středočeském kraji. Dokončení očkování (zpravidla po aplikaci druhé dávky vakcíny) kraj eviduje u 352 588 lidí, alespoň jedna podaná dávka je zaznamenána u 662 708 osob.

Seniorů dorazila většina

Nejproočkovanější věkovou skupinou jsou senioři mezi 75 a 79 roky. Těch mají dokončené očkování 85,2 procenta populace kraje v této věkové skupině; jedná se o 37 346 lidí (a nějaká vakcína koluje v krvi dokonce bezmála 42 tisícům Středočechů v této věkové skupině: s podílem šplhajícím již k 96 procentům to znamená, že se zapojila drtivá většina).

Revize plynového kotle. Ilustrační foto.
Kotlíkové dotace už dostalo skoro pět tisíc žadatelů. Čtyři tisíce čekají

Ze tří čtvrtin už mají dokončené očkování také Středočeši ve skupinách 70–74 let a 80+. Naopak nejméně, což je vzhledem k postupu vakcinace logické, jsou mezi očkovanými Středočechy zastoupeni děti a mladiství. Ve věku do 17 let má očkování dokončené 360 Středočechů (0,1 procenta populace); převážně z řad studentů, kteří byli zapojeni do pomoci v nemocnicích a v sociálních službách, ale jsou mezi nimi také pacienti se závažným onemocněním. Alespoň jednu dávku očkování však již v této věkové kategorii dostalo 5060 Středočechů (1,8 procenta). Počty očkovaných žen mají převahu nad muži, což platí pro všechny věkové skupiny.

Nejlidnatější město není v čele

„Doma“, tedy ve středních Čechách, dostaly vakcíny bezmála tři čtvrtiny Středočechů: 72,3 procenta; do Prahy si zajela čtvrtina (25,2 procenta). Tyto poměry zůstávají dlouhodobě téměř neměnné. Očkování v jiných krajích má podstatně skromnější podíl – nejvíce vyniká Ústecký kraj s 0,5 procenta; jen zcela minimálně pak byli Středočeši očkováni na Zlínsku.

Poměřování počtu podaných dávek sice není soutěž, protože každý region má jinou lidnatost i další podmínky – nicméně i tyto údaje mohou něco napovědět k zájmu o očkování. Nenaplní se třeba předpoklad, že v čele pomyslného žebříčku by mohlo stanout Kladno jako město s nejvyšším počtem obyvatel v kraji. Přehledu vévodí očkovací centrum v Mladé Boleslavi se 78 009 podanými dávkami. Následuje Kolín (71 208) – a až na třetí pozici figuruje Kladno (66 405). Ve statistice se pak na dalších příčkách řadí Příbram (64 770), Nymburk (49 947), Slaný (47 898) a Sedlčany (46 462).

Akce Na vodě s IZS.
OBRAZEM: Záchranáři předvedli na Slapech adrenalinové ukázky své práce

V rámci středočeského očkování podobně jako celorepublikově převažuje vakcína Comirnaty od dodavatele Pfizer/BioNTech: na celkovém počtu injekcí se první dávky podílejí 47,1 procenta a druhé 32 procenty. Znamená to tedy, že ke čtyřem z pěti očkování byla použita právě tato látka. Následuje Vaxzevria, známá spíše pod dříve výhradně užívaným označením výrobce jako AstraZeneca: první dávky 6,8 procenta, druhé 4,6. Moderna pak má s prvními dávkami 4,7 procenta a 3,4 procenta s druhými. Jednodávkový preparát Janssen od firmy Johnson & Johnson drží 1,3 procenta.