Připomněla, že někteří lidé si falzifikát objednají přes internet zcela vědomě. Pak ale hrozí, že celníci stav věcí odhalí – a zákazník se zboží nedočká. Přesně tak dopadl Středočech, který si z Istanbulu nechal poslat hodinky honosící se značkou Richard Mille.

„Podobné hodinky s monogramem RM zdobí zápěstí světových celebrit i byznysmenů – od rappera Jay-Z přes golfistu „Bubbu“ Watsona až po tenistu Rafaela Nadala či herečku Natalii Portman,“ poznamenala Matějková.

Celníkům se nejprve nezdálo označení zásilky v hodnotě 18 eur, formálně splňující podmínku pro osvobození od dovozního cla, jako dar – a detailní kontrola obsahu pak odhalila padělek.

Švýcarský výrobce potvrdil, že jde opravdu o napodobeninu, a uvedl, že originál by stál přes tři miliony korun. Tím si ovšem celníci byli jisti od samého počátku. „Dovoz těchto luxusních hodinek je pro vysokou pořizovací hodnotu velmi neobvyklý,“ konstatovala Matějková.

Nepřehlédnutelného šperku pro zápěstí se zájemce nedočká. Hodinky skončí v drtičce odpadů.

Konference dobré praxe 2018. Zleva: Jiří Fejfar, vedoucí územního odboru SKPV Kolín, Václav Kučera, ředitel krajského ředitelství policie Středočeského kraje, Michal Barbořík, ředitel odboru prevence kriminality, Ministerstvo vnitra ČR.
Své finty na boj se zločinem představí Středočeši Evropě
Santa Klaus. První vánoční protestsong kapely Vesper.
Vánoční protestsong kapely Vesper: kreslení sobi, vločky a prasklý komín