Takový je výsledek jízdy ulicemi Benešova ještě ne devatenáctiletého mladíka s kombíkem Volkswagen Passat s jihočeskou registrační značkou končící 007. Co přesně se v klidné vilkové čtvrti ve středu 3. srpna odpoledne stalo, dávají nyní dohromady kriminalisté.

Právě oni od kolegů z nehodovky převzali tragický případ, při němž ve Škodě Octavia zahynul na místní komunikaci v Erbenově ulici pětatřicetiletý řidič z Vlašimi, podle nepotvrzených informací otec tří dětí…

Jeho o devatenáct let starší spolujezdec při střetu aut utrpěl vážná zranění, kvůli kterým ho z Benešova do pražské nemocnice transportoval vrtulník záchranářů.

Podle vedoucího skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Policie ČR Benešov Jiřího Anděla došlo ke střetu aut krátce poté, co mladík v Passatu srazil v ulici vedoucí k nemocnici, nedaleko kruhového křížení, cyklistu. Ten se při pádu lehce zranil. Mladík, aniž by se přesvědčil o stavu cyklisty a případně mu poskytl první pomoc, z místa nehody ujel.

Dálniční tempo v ulicích města

Jeho jízda pokračovala Longenovou ulicí kolem mateřské školy a rodinných domů. Tam auto nabralo obrovskou rychlost. Jeden z očitých svědků rychlost odhadl na „dálniční tempo", tedy 130 kilometrů v hodině. Přesný údaj zjišťují nyní benešovští kriminalisté.

Co už mají potvrzeno, je skutečnost, že na křížení Longenovy a Erbenovy ulice narazil Passat do Škody Octavia Combi, která přijížděla od hlavní silnice Červené vršky. Tedy z pohledu řidiče VW zprava. Na značkami nerozlišené křižovatce to tak pro tento případ byla silnice hlavní.

Následující střet vozidel byl tak silný, že škodovka zasažená zleva do přední části odletěla z místa kolize do Longenovy ulice přes dvacet metrů. Passat pak skončil v rozvodné skříni na okraji zahrady u rodinného domu. Přerušení dodávky elektřiny následně pocítila celá čtvrť včetně nedalekého supermarketu.

„Můj děda dělal oplocení zahrady poctivě, použil na sloupky jakési kolejnice a i jednu z nich Passat při nárazu přerazil," dokreslil energii těžkého, více než jeden a půl tuny vážícího VW majitel přilehlé nemovitosti.

Zadržený řidič Volkswagenu Passat

Zatímco následky střetu dvou kombíků měly pro posádku škodovky tragické následky, řidič Passatu a údajně jeho dva obdobně staří spolucestující, utrpěli jen zranění lehká. Policisté muže řídícího Passat testovali na alkohol a drogy, ale přítomnost zakázaných látek nezjistili. 

„Prověřujeme všechny okolnosti uvedené dopravní nehody," potvrdil policejní mluvčí Zdeněk Chalupa s tím, že současně probíhají potřebné úkony trestního řízení. „Řidič Volkswagenu Passat je zatím zadržený," dodal Chalupa.

Podle policistů řidiči Passatu hrozí obvinění z usmrcení z nedbalosti a kvůli neposkytnutí pomoci. U takových skutků trestní zákon stanoví až šestiletý trest odnětí svobody.

Čtěte také: Mladík za volantem dvakrát boural, podruhé při tom zemřel člověk