Mojmír Boxan získal dílčí cenu za srpen – mezi těmi, kdo úspěšně prošli on-line kvízem na stránkách www.kpbi.cz zaměřeným na pravidla bezpečné práce v internetovém prostředí, se totiž dva výherci mobilů losují každý měsíc. Brzy však tahle možnost skončí; soutěžit mohou žáci základních a středních škol jen do konce října. Pak bude následovat závěrečné losování o další ceny. Včetně tabletů či herních konzolí.

„Možnost výhry má každý úspěšný řešitel on-line kvízu nebo složitějšího Kvízu plus, který bude na konci soutěže vylosován,“ připomněl v pondělí Rakušan – s tím, že by rád vyzval k účasti všechny středoškoláky i žáky základních škol. Upozornil, že Středočeský kraj vypsal i samostatnou kategorii soutěže určenou jen a jen středočeským školám.

Návštěvníky stránek projektu ovšem nečeká pouze možnost usilovat o výhru. Je pro ně připraveno i poučení, a to ne tak úplně školskou formou. Pěkně na férovku a bez příkras. „Víš, že sexu by ses měl/a vyhnout aspoň do věku 15 let? A že pořizovat fotky nebo videa s erotickým zaměřením je zákonem zakázáno do 18 let?“ lze se třeba dočíst v sekci pro pokročilé. Nechybí ani pojednání o dalších tématech, která zaujmou. Kdy se může stát trestným činem selfie fotka? Je sledovat násilí nelegální? Čím mohou škodit rady, jak zhubnout, jestliže nemoc vydávají za zdravý životní styl? A jak se chránit, jak se nestat obětí – či případně, pokud je to nutné, kde hledat pomoc?

Ilustrační foto
České domácnosti splácejí své závazky jako druhé nejlepší v rámci celé EU