„Na postel přijímáme od 20 do 22 hodin. Lidé mohou zůstat až do ranních sedmi hodin. Pokud není žádná postel volná, přijímáme na takzvanou teplou židli. Tedy místo, které je zcela zdarma. Lidé u nás zůstanou v teple a bezpečí. Nikoho neodmítáme," dodala Lenka Nešverová.

Lidé najdou v centru pomoc i během dne. Zahřát se mohou třeba polévkou. Za darované potraviny a oblečení budou lidé v centru velmi vděční. „Přijímáme oblečení, hlavně zimní bundy a cokoliv teplého. Také potraviny bez prošlé lhůty," uzavřela Lenka Nešverová.

Kontejnerové bydlení

Nadějí pro bezdomovce je nové centrum s noclehárnou, to už několik týdnů roste v areálu bývalé výtopny. Kontejnerové bydlení za více než sedm milionů ale využíjí zřejmě až v dubnu. Do centra si lidé přijdou nejen pro polévku, ale i pro radu. Poskytnuto jim bude i základní ambulantní ošetření.

„Z osmdesáti procent se jedná o pracující osoby, bohužel z nejrůznějších důvodů, jako jsou například exekuce či další finanční problémy, se ocitli bez bydlení. Rozhodně se většinou nejedná o povaleče, se kterými by nebylo možné spolupracovat," sdělila už dříve místostarostka Alena Ženíšková.

Zřízení nízkoprahového centra je ale pouze jednorázová pomoc, dlouhodobě problematiku bezdomovectví nevyřeší. Radní proto chtějí tuto skupinu lidí motivovat k tomu, aby si postupně nalezla zaměstnání a vlastní bydlení. Začleňování by měla na starosti sociální firma, která s technickými službami bude spolupracovat.

„Nízkoprahové denní centrum poskytuje službu všem, kteří pomoc potřebují. Obávám se, že mnozí lidé si spojují takové zařízení s povaleči a opilci, kteří se poflakují okolo nebo uvnitř takového zařízení. Tato představa je však bohužel zcela mimo realitu," vyvrátila některé námitky vůči noclehárně místostarostka Příbrami Alena Ženíšková.

Postupné rozšiřování

Útočiště by v centru mělo najít téměř třicet lidí. Jelikož půjde o jednoduchou variantu kontejnerového bydlení, je možné i postupné rozšiřování. Buňky budou připojené ke kanalizaci, vodovodu a elektřině.

Někteří obyvatelé přilehlého sídliště se ale vzhledem ke stavebním a bouracím pracím obávali zvýšené hladiny hluku a prašnosti v souvislosti s výstavbou. Žádali proto o doložení hlukové studie a studie prašnosti v rozsahu jimi vlastněných nemovitostí a dětských hřišť.

Kromě toho odpůrci stavby požadovali vrácení věci stavebnímu úřadu k novému projednání. Radní tvrdí, že také kvůli řešení stížností a podávání námitek se výstavba noclehárny zpozdila téměř o rok.

Azyl před mrazem využily desítky bezdomovcůPoslední dny svírají Českou republiku silné mrazy a nevyhýbají se ani Berounsku. Proto už v pátek spustila místní farní charita společně s městem Beroun projekt Teplá židle.

„Kvůli dlouhodobému poklesu teplot jsme otevřeli prostory Denního centra pro osoby bez přístřeší zdarma i na noc. Ke spuštění programu, takzvané  Teplé židle, došlo už ve čtvrtek. Otevřeno je od 18 hodin do 6 hodin ráno druhý den," uvedli pracovníci Farní charity Beroun.

Během nočního krizového provozu platí přísný zákaz požívání alkoholických nápojů a kouření v prostorách centra, zákaz agresivního chování a užívání drog. Při porušení těchto pravidel je klient z prostor vykázán.

První noc přečkalo v teple Denního centra celkem devět mužů z ulice. V noci na sobotu bylo opět Denní centrum pro osoby bez přístřeší otevřeno i na noc a využilo ho celkem třináct mužů a jedna žena. Podobná situace byly i další noc. Denní centrum se na noc otevírá v případě, kdy teploty klesnou pod mínus deset stupňů.

Čtěte také: Bezdomovce děsí mráz, azylové středisko je malé a stan otevřený jen omezeně