Pracovní ruch však v těchto místech neutichne ani ve chvíli, kdy bude definitivně hotovo – jen se přesune o něco blíž k dálnici D5. U Jinočan se totiž chystá výstavba další protihlukové stěny; 400metrové. Ta přinese nové omezení: ve směru od letiště a D5 se bude jezdit v zúžených pruzích. „K dálnici D1 bude provoz veden dvěma provizorními jízdními pruhy o šířce 2,75 metru a 3,25 metru,“ upřesnil Buček.

Kdy se tato stavba v blízkosti exitu 21 rozběhne naplno, zatím neuvedl. Přípravy akce už však finišují. Známý je zhotovitel – ze čtyř uchazečů o zakázku podala nejvýhodnější nabídku společnost Swietelsky stavební. „Stavbu bude realizovat za 24,2 milionu korun bez DPH s dobou pro uvedení do provozu 70 kalendářních dnů,“ připomněl Buček.

Dětský tábor, ilustrační foto
Kontroly hygieniků: koronavirus poslal předčasně domů půl stovky táborníků

V okolí Prahy dále běží výstavba dvou protihlukových stěn u dálnice D1: na Chodově, kde se doplňuje zhruba stometrový úsek mezi dvěma již vybudovanými částmi, a u Újezdu u Průhonic. Tam musí řidiči počítat s omezeními v blízkosti motelu. „Z důvodu zahájení zakládání sloupů u mostu přes Botič došlo o víkendu k omezení na dálnici D1: provoz je v inkriminovaném úseku veden třemi provizorními jízdními pruhy,“ poznamenal Buček.

Toto omezení se navíc bude i krátkodobě měnit, a to kvůli osazování ocelové konstrukce k uchycení stěny na již vybudované opěry. Na sobotu 21. srpna se chystá krátkodobé uzavření D1 od exitu 6 Průhonice. Po čtvrthodině až 20 minutách má být provoz směrem na Prahu obnoven ve dvou pruzích, což by mělo trvat po celé dopoledne. Pak má být opět zprůjezdněn i třetí pruh.