Aktuální skóre přijímání žádostí v rámci takzvané druhé výzvy na kotlíkové dotace je příznivé i pro ty, kteří nebyli připraveni podat žádost hned z kraje jejich přijímání na počátku října. Z připravené částky 502,23 milionu korun ještě zbývá vyčerpat přes 90 milionů. Žádat o peníze mohou občané do doby, pokud ještě budou peníze k dispozici – nejpozději však do června příštího roku.

Elektronicky podaných žádostí o výměnu starých kotlů za nové zdroje administrativní systém k pondělku zaevidoval 3793. Tato zatím zaregistrovaná podání dohromady obsahují požadavky na 408,3 milionu korun. Do vyčerpání půlmiliardové alokace tak ještě zbývá 93,93 milionu. „Obyvatelé, kteří mají zájem o výměnu zdrojů tepla na pevná paliva v rodinných domech, si proto stále mohou podat žádost – a pokud splní všechna pravidla, obdrží patřičné finanční prostředky,“ konstatovala Frintová. Je přitom pravděpodobné, že „na kotlíky“ může jít o poslední dotační program.

Škody od vichru na Velvarsku a Slánsku
K nejvážnějším malérům způsobeným vichrem patřily zničené střechy

„Rozhodně neváhejte a přihlaste se,“ vyzývá hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) Středočechy, kteří se do programu kotlíkových dotací dosud nezapojili a o získání podpory by měli zájem. Jeden žadatel má možnost uspět i vícekrát, pokud vlastní několik nemovitostí využívaných k trvalému bydlení; pro zlepšení vytápění staveb sloužících k rekreaci však dotace čerpat nelze. „V tomto dotačním programu stále zbývá dostatek peněz – a dosud ani nebyl vyčerpán čas na to, abyste mohli svoji žádost podat,“ upozornila hejtmanka.

Neváhat, radí občanům také náměstek hejtmanky pro oblast financí a evropských fondů Gabriel Kovács (ANO). Peněz k rozdělení se sice zdá být ještě spousta – váhat ani spoléhat na dostatek času daný konečným termínem stanoveným na 29. 6. 2018 by se však nemuselo vyplatit. „Další žádosti neustále přicházejí, a tak doporučujeme všem, kteří mají zájem o výměnu zdrojů tepla na pevná paliva, aby svou žádost podali co nejdříve,“ upozornil Kovács. S upozorněním, že čím dříve bude žádost podána, tím roste i šance na brzké získání dotace. A tedy se přibližuje příležitost pořídit si vytápění, které bude nové, moderní, s menší energetickou spotřebou – a současně snižující ekologické zatížení krajiny.

Vedle kotlů spalujících plyn, biomasu a kombinovaných zařízení, v nichž lze topit jak uhlím, tak biomasou se jimi mohou stát také tepelná čerpadla. Na čistě uhelné kotle se už dotace neposkytují, byť by byly sebemodernější.

Mimořádná obezřetnost je namístě – a to nejen přímo na místě. Tak lze shrnout upozornění policie před víkendem, který se spousta motoristů chystá využít k předdušičkovým návštěvám na hřbitovech.
Schovávat cenné věci do kufru auta před hřbitovem? To je špatně, varuje policie