„Po pár vteřinách obdrželi výsledek měření i doporučení od specialisty – optometristy,“ doplnila, že se skutečně jednalo o odborné vyšetření. Byť s orientačními výsledky a nikoli tak přesné jako v ordinaci nebo snad v některých optikách. Vše se odehrávalo v policejním stánku postaveném na čerpací stanici u Střechova nad Sázavou nedaleko Trhového Štěpánova; na 52. dálničním kilometru na Benešovsku.

Srážka nákladního a osobního vlaku u Českého Brodu.
Srážku vlaků u Českého Brodu zachytila palubní kamera v autě strážníků

Vyšetření zraku s použitím autorefraktometru absolvovalo během pětihodinové akce šest desítek řidičů a řidiček. Odváželi si nejen přístrojem vytištěné naměřené hodnoty, ale dostalo se jim i odborného vysvětlení, co tyto údaje znamenají. A preventivních rad týkajících se jak očí obecně, tak obzvlášť dobrého viděni při řízení. A nebylo výjimkou upozornění na odchylky spojené s doporučením, že návštěvu očního lékaře není radno oddalovat.

Zdroj: Youtube

„Vyšetřením autorefraktometrem prošlo 44 řidičů a 16 řidiček; nejvíce se o měření zajímali a podstoupili je řidiči a řidičky věkové kategorie mezi 41 a 55 lety: bezmála tři desítky,“ uvedla Suchánková. „Dále pak 19 řidičů věkové kategorie 18 – 40 let a více než desítka řidičů nad 56 let,“ upřesnila. Výsledek? Osmnáct řidičů a řidiček mělo zrak bezproblémový – naopak dalším 26 optometrista doporučil okamžitou návštěvu očního lékaře.

Podobná nabídka nebyla poslední, slibuje Suchánková. „Vzhledem k velkému zájmu o měření zraku chystá středočeská policie ve spolupráci s optometristy v rámci kraje ještě několik podobných akcí,“ uvedla mluvčí.