Uprchlíci se tam setkají se zástupci hned několika institucí. V rámci KACPU působí především příslušníci cizinecké policie – zapojují se však i kolegové z dalších složek. „Registraci spojenou s vydáváním patřičných víz, jak pro dospělé, tak i děti, provádějí zejména policisté zařazení na Odboru cizinecké policie Středočeského kraje, ale i policisté z pořádkové a kriminální policie,“ upřesnila Suchánková.

Nyní mají nové pomocníky, když jim práci při registraci běženců usnadňují zapůjčené čtečky a scannery dokladů. A policisté si pochvalují, že proces registrace uprchlíků to výrazně urychlí a zjednoduší. Pro asistenční centra působící v Kutné Hoře, Mladé Boleslavi a Příbrami pražská společnost Granus středočeské policii bezplatně zapůjčila 18 zařízení, která dokážou automaticky přebírat údaje z cestovních dokladů.

Ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák.
Prezident Zeman udělil milost odsouzenému šéfovi Lesní správy Lány Balákovi

Policistům působícím na KACPU tak nově slouží čtečky strojově čitelné zóny cestovních dokladů IDchrom, u nichž k načtení dat stačí přejet dokladem přes naváděcí slot, přičemž zařízení potřebná data samo zachytí a předá ke zpracování v počítačových programech, a čtečky cestovních dokladů ICONscanner. Ty pracují se skutečným scannováním stránky z pasu, odkud si nasnímají fotografii, k níž podle údajů z dokladu automaticky přiřadí jméno. V tomto případě je hotovo během několika sekund.

Zdroj: Youtube

Jak čtečky, tak scannery policistům pomáhají skutečně velmi zásadním způsobem, zdůraznila Suchánková. „Nejen usnadňují práci, ale i významně zkracují čas při registraci občanů Ukrajiny, kteří byli nuceni z důvodu válečného konfliktu opustit své zázemí a rodnou zemi,“ konstatovala Suchánková.