Pokud by snad někdo předpokládal, že soutěž vyhledávající budoucí nadějné ekonomy bude jen pro pár nadšenců nebo osloví zaryté šprty, byl by zcela mimo realitu. Byl by vedle jak ta jedle. Jasnou řečí hovoří vysoká účast; na úrovni 235 školních kol se zapojilo přes deset tisíc středoškolských studentů. Radní Středočeského kraje pro oblast školství Zdeněk Seidl (ČSSD) upozornil, že k motivaci může přispívat i fakt, že k účasti v olympiádě se přihlíží v rámci přijímacího řízení na vysoké školy. Setkání úspěšných studentů s ekonomy a experty v rámci soutěže navíc pro mladé lidi přemýšlející o tom, jak se postavit na start své kariéry, může být velkou inspirací.

„Věřím, že naši zástupci uspějí i v republikovém kole,“ poznamenal Seidl. Prozatím však účastníci netuší ani to, jak si vedli v tom krajském. Jak zvládli testy psané na hejtmanství, se dovědí až 22. února. Pak by měla být známa rovněž odpověď na otázku, kdo z nich se dostane mezi padesát účastníků republikového finále, jež bude hostit Česká národní banka v centru Prahy. Zatím avšak není jasné nejen to, kteří z účastníků krajského kola to budou, ale ani kolik jich bude. Jen dva, tři – nebo snad i pět? To se teprve ukáže. Z každého kraje totiž přímo postupují dva nejúspěšnější studenti – a dále až 22 těch, kteří měli nejlepší bodové hodnocení v rámci celé republiky.

Vedle zajímavých cen mohou úspěšní studenti vyhrát také stáže, připomněl radní Seidl další z lákadel Ekonomické olympiády. Po jejím vzoru mají pro práci s nadějnými studenty vzniknout i další obdobné projekty – zacílené zase na další obory.

Konference „Kraje pro bezpečný internet“.
Kdo zná počítačovou bezpečnost, může narazit i na výhru
Ilustrační foto.
Nasazení ke zklidnění emocí má antikonfliktní tým za sebou už dvě stovky