Zdálo by se, že se jedná o významnou organizaci, podle průzkumu Deníku ovšem ani v místě působiště většinou o jejich činnosti nejsou informováni ani občané, ani bezpečnostní složky. Jistě to ovšem neznamená, že existenci takového uskupení lze přejít pouhým úsměškem, Národní domobrana ještě stále existuje a znamená potenciální nebezpečí.

MĚLNICKO

V Mělníku by měla fungovat domobrana pod názvem Nemesis. Mělnická policejní mluvčí Markéta Johnová ovšem uvedla, že místní policie o jejich existenci nemá tušení. „Nemáme zprávy o tom, že by tu fungovala jakákoliv domobrana,“ uvedla.

Hejtmanka středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová na otevření Veigertovského domu v Kolíně.
KRÁTCE: Hejtmanka míří do Mělníka

NYMBURSKO

Z Nymburska je na webových stránkách ND zmíněna skupina Bezpečné Milovice. Žádné kontaktní osoby ani telefonní čísla však navenek neprezentují. Charakterizují se také velmi obecně. „Jsme občané města Milovice, kterým záleží na místě, kde vyrůstají jejich děti a chtějí na tomto místě žít bez strachu, že se jejich dětem něco stane během hraní na dětském hřišti, nebo na veřejných prostranstvích města Milovice.“

O existenci této skupiny, jejíž název se bohužel kryje se stejnojmenným projektem republikové policie, nevědí nic ani místní strážníci. Podle ředitele Tomáše Hrabánka se zatím s ničím podobným nesetkali. „Pokud by taková skupina chtěla vyvíjet nějakou činnost, rozhodně by nás měla kontaktovat. V případě, že by se jednalo o předávání užitečných informací, se kterými my můžeme nadále pracovat, tak bych v tom jistý smysl jejich existence viděl. Samozřejmě by bylo velmi nešťastné a špatné, pokud by se skupina rozhodla provádět nějaké vlastní zásahy,“ řekl Hrabánek.

Při povodních v roce 2002 se jako dobrovolník přihlásil do skladu hmotné pomoci, kde se setkával se strážníky z Kralup, Hořic a Zlína. Tam si poprvé všiml, že strážníci mají na levém rukávu u triček a košil rozdílné nášivky.
Co nadchne sběratele? Rukáv od staré služební košile

BOLESLAVSKO

Skupina ND působí i v Mnichově Hradišti. Není o ní ale téměř slyšet. Zdejší strážníci s nimi nemají žádnou zkušenost a donedávna o nich ani nevěděli.

Na facebookových stránkách města se objevil příspěvek, který upozorňuje na nebezpečí podobných skupin. Tomáš Štědronský zdůrazňuje i fakt, že zakladatel mnichovohradišťské skupiny neuspěl se žádostí o zbrojní průkaz, a to z důvodu špatného psychického stavu. „Dle všeho, místní zakladatel, který se pokouší shánět do našeho krásného a klidného města zbraně, nezískal zbrojní průkaz, který mu nechtěli poskytnout vzhledem k jeho psychické stránce,“ napsal obyvatel, který se vznikem podobných skupin nesouhlasí a rozhodně není sám. Problémem podle jeho slov je i to, že tito lidé jen zbytečně šíří nenávist.

„Chci upozornit na určitá individua v našem městě, která šíří tento druh nenávisti proti lidskosti. Chtěl bych rozhodně zabránit výskytům zbraní u těchto lidí, kteří nedokáží žít beze strachu,“ říká muž.

Králičí mor trápí chovatele nejen ve středních Čechách. V České republice se aktuálně vyskytují i případy nakažení modifikovaným virem této nemoci. Nevakcinované chovy zaznamenávají i stoprocentní ztráty.
Chovatelé na Mělnicku se obávají králičího moru

KOLÍNSKO

Ačkoli na Kolínsku působí hned dvě buňky domobrany, Obrana národa a Českobrodská domobrana, policie o nich nemá žádné zprávy. “Žádná taková organizace nás nekontaktovala ani s ní nespolupracujeme,” řekla mluvčí kolínských policistů Martina Fejfarová. 

Domobrana.Zdroj: Deník