Varování před silnými bouřkami platí od sobotní 14. hodiny do nedělní šesté ranní. A někde, zdá se, to může vypadat, jako když nebe otevřelo okno do pekla.

Velmi silné bouřky, jejichž příchod je podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu vysoce pravděpodobný, mohou lokálně provázet přívalové srážky až kolem 50 mm s možným intenzivním odtokem vody ze svahů – a k tomu ještě kroupy a nárazy větru kolem 25 m/s (tedy 90 km/h).

Hrozí rychlé rozvodnění malých toků a suchých koryt, ale i zatopení podchodů, podjezdů, sklepů a dalších níže položených míst. Motoristé musí počítat nejen s tím, že řízení v intenzivním dešti bude vyžadovat mimořádnou opatrnost a šoféry může na asfaltu náhle překvapit „řeka“, ale možné je i podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem. Stejně jako zatarasení cesty vyvrácenými stromy nebo padajícími větvemi.

Oblast, které ve středu 12. června hrozil blackout
Rozsáhlý výpadek elektřiny se podařilo zažehnat, lidé nic nepocítili

Chodce mohou ohrožovat blesky, padající či poletující předměty nebo větší kroupy – nebezpečné by však rovněž bylo vstupovat do silnějšího proudu vody. Tentokrát je tedy varování před silnými bouřkami mnohem důraznější, než bývá obvyklé. A meteorologové nezastírají, že jejich předpovědi nevyznívají příznivě: lze očekávat nejrůznější maléry a trable. Škody na majetku, výpadky v energetice i problémy v dopravě.

Méně hrozivě působí výstraha před velmi vysokými teplotami, platná od sobotní 13. do 19. hodiny. Je nicméně třeba počítat s nebezpečím přehřátí a dehydratace – a všeobecně s vysokou zátěží pro lidský organismus.

K základním doporučením patří více pít (což se ovšem týká nápojů neslazených a nealkoholických!) a omezit tělesnou zátěž. Důležité je nenechávat děti či zvířata na přímém slunci (zvláště pozor na pobyt v zaparkovaných automobilech).

Na Amálce u Lán vzniká první Chytrá krajina.
U Lán vzniká krajina budoucnosti. Má pomoci přežít
Umělecká představa systému HD 99458, který sestává z modrobílé hlavní složky a malého červeného trpaslíka.
Astronomové odhalili hvězdu, jejíž chování popírá pozemské poučky