Nejinak tomu bylo i letos. A poněvadž poštovní holubi mají jednou za dva roky olympiádu, budou letošní šampioni z Lysé nad Labem reprezentovat Českou republiku na olympiádě v Bruselu.

„Kriterií výběru je řada, holubi se dělí do mnoha kategorií podle délky trati, věku atd. Například ve středních tratích musí absolvovat během dvou let osm závodů na trati tři sta až šest set kilometrů, v nichž se musí umístit mezi nejlepšími," vysvětlil Jaroslav Novotný, prezident svazu.

V minulosti byli poštovní holubi významným prostředkem přenosu zpráv, a to v dobách míru i v dobách válečných. Dnes je jejich chov výhradně sportovní záležitostí. V České republice má dlouhou tradici, věnují se mu stovky nadšených chovatelů sdružených v Českomoravském svazu chovatelů poštovních holubů.

Mimořádná fixace na svůj domov

Prezident svazu Jaroslav Novotný ví o chovu poštovních holubů vše a také toho s nimi mnoho zažil. „Holubi jsou mimořádně fixovaní na svůj domov, což je předpokladem pro tento sport. Už holoubata ve věku několika měsíců jsou schopna vrátit se na holubník z několikakilometrové vzdálenosti," vysvětlil Jaroslav Novotný.

„Výcvik pak spočívá ve zvětšování vzdálenosti od domova a ve zvykání si na stres spojený s přepravou. Holubi postupně dokáží překonat ohromné vzdálenosti, začínají závodit na krátkých tratích od 100 kilometrů, ty nejdelší trati pak měří až 1000 kilometrů," uvedl Jaroslav Novotný a pokračoval ve vyprávění o poštovních holubech osobním zážitkem.

Dramatický příběh poštovní holubice

„Jednou se mi ztratila holubice. Byla rok pryč, už jsem nepočítal, že se s ní ještě někdy shledám. Ke svému úžasu jsem ji našel po roce na holubníku. Měla svázané letky křídel drátem, patrně si ji někdo chtěl nechat a měl za to, že tak neuletí. Navíc byla postřelená, zjistil jsem, že má brok v prsním svalu. Přesto se vrátila! Když jsem ji vyléčil, začala v dalším roce létat závody, a dokonce vyhrála," přiblížil skoro pohádkový holubí příběh Jaroslav Novotný.

Moderní poštovní holub je velký sportovec. V letu dosahuje rychlostí 80 až 100 km/h a ze vzdáleností blížících se 1000 kilometrů se dokáže vrátit za jeden den.

Čtěte také: Nejdražší poštovní holub chovatele ze Sedlčan má svoji kavárnu