První dodávky od ministerstva zdravotnictví určené zdravotníkům kraj přerozděloval během víkendu, v pondělí se rozjela akce s rouškami pro pracovníky 119 zařízení sociálních služeb. V noci na úterý přišlo od ministerstva čtyři a půl tisíce respirátorů – z toho patnáct set nejúčinnější třídy FFP3 a tři tisíce třídy FFP2.

ONLINE ke koronaviru najdete ZDE.

„První dodávky půjdou ještě dnes do lůžkových zdravotnických zařízení a středočeské záchrance,“ reagovala hejtmanka a předsedkyně Bezpečnostní rady Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). S tím, že kraj pamatoval nejen na vlastní oblastní nemocnice, ale alespoň po desítkách kusů přidělil také šesti nemocnicím provozovaným soukromými společnostmi nebo městem.

Zbytek, jak Jermanová slíbila, se rozdělí během středy – a respirátory už budou k dispozici i ambulantním praktikům. Právě ty nedostatek ochranných prostředků často nutí k omezování provozu ordinací s důrazem na poskytování konzultací a zasílání receptů přes telefon nebo internet. Praktičtí lékaři se podělí o 1800 respirátorů.

Aby jejich distribuce klapala a současně se předešlo shlukování většího počtu osob na výdejních místech, což by mohlo přispět k šíření viru, jsou jednotliví příjemci zváni na konkrétní místo i čas; obvolávají je zaměstnanci krajského úřadu. Přerozdělované ochranné prostředky kraj vydává ve svých oblastních nemocnicích i v některých školách. Pro domluvy o distribuci osobních ochranných prostředků určeným příjemcům a informace o dodávkách také hejtmanství zřídilo speciální bezplatnou linku 800 710 710.

Budou muset lidé nosit na veřejnosti roušky?
Ven povinně s rouškou? Vláda o takové možnosti vážně uvažuje

Radnice hledají řešení

Zájem o ochranné prostředky alespoň na úrovni „obyčejných“ roušek (jejichž použití alespoň v alternativní podobě je ostatně někde podmínkou pro vstup do vozidel veřejné dopravy nebo některých obchodů), má však dnes prakticky každý. Třeba opoziční středočeský zastupitel Michael Pánek (ODS) se na vedení kraje v pondělí obrátil s veřejně položeným dotazem: kde je respirátory či roušky možné sehnat.

„Pokud to ještě není jasné, prosím o informaci, kdy a kde je bude možné v nejbližší době zajistit,“ naléhá s tím, že to potřebuje vědět jako zastupitel a člen krizového štábu města Dobřichovice. S podobným veřejným dotazem se v úterý přidal starosta obce Mukařov Rudolf Semanský (STAN): „Je nějaké místo, sklad, dodavatel, u kterého lze vyzvednout plnohodnotné roušky? Je místo, kde se může obec s tímto požadavkem zaregistrovat?“

Policisté střeží vjezd do uzavřené Litovle - 16. března 2020
Uzavřená zóna: lidé se učí žít se zákazem, přibývá dobrovolníků. Co chybí?

Zatím není co poskytnout, nicméně hejtmanka Jermanová už v pondělí Deníku řekla, že pokud se podaří zajistit dostatek roušek (ať už od státu, nebo vlastním přičiněním, o což zástupci kraje také usilují) budou nabídnuty i veřejnosti. K tomu je připraven jiný distribuční systém; nezávislý na nynějším modelu zásobování zdravotníků a sociálních služeb.

Někteří starostové za STAN – třeba Ondřej Lochman z Mnichova Hradiště či Věslav Michalik z Dolních Břežan – se zase pochlubili, jak se podařilo zorganizovat manufaktury pro šití textilních roušek i jejich předání těm nejpotřebnějším profesím.

„Prvních 250 šlo pro obecní policii, hasiče, zdravotníky, lékárnu, všechny prodejny potravin, všechny rozvozce a výdejny jídla, pracovníky úřadu a sociální pracovníky,“ konstatoval Michalik. „Další budeme vyrábět a distribuovat mezi občany obce, dokud nebudou k dispozici profesionální výrobky,“ poznamenal.

Příjemci přerozdělovaných respirátorů

- Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje: 300 respirátorů – 100 kusů třídy FFP3 a 200 kusů třídy FFP2

- Oblastní nemocnice Středočeského kraje (Benešov, Kladno, Kolín, Mladá Boleslav, Příbram): dohromady 1500 respirátorů – 500 kusů třídy FFP3 a 1000 třídy FFP2

- Nemocnice v Berouně, Čáslavi, Mělníku, Nymburce, Rakovníku a Slaném: po 50 kusech FFP3 a 100 kusech FFP2

- Lékaři vykonávající ambulantní praxe: dohromady 1800 respirátorů

Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník