Strážníci Městské policie Kladno tak získali nástroj postihovat ty, kteří svým chováním znečišťují veřejná prostranství a obtěžují lidi 
v okolí. Veřejným prostranstvím jsou přitom myšlena všechna náměstí, ulice, tržiště, chodníky, veřejná zeleň, parky a další prostory přístupné každému.

„Zejména v sídlištích máme problémy s nepřizpůsobivými občany popíjejícími krabicové víno. Dostáváme velké množství stížností na různé skupinky bezdomovců. Vyhláška nám umožní reagovat na podněty občanů," prohlásil Stanislav Procházka, ředitel Městské policie Kladno.

Vyhlášku podpořili zastupitelé za Volbu pro Kladno, KŠČM, ANO 2011 i sociální demokraté. Kritizována byla jen opozičními občanskými demokraty. Podle nich totiž mohou být na jejím základě postiženi i ti, kteří nemají 
v úmyslu dělat veřejně nepořádek. Podle ředitele městské policie jsou ale kladenští strážníci natolik erudovaní, aby dokázali rozlišit slušně občany od těch nepřizpůsobivých.

Co vyhláška města zakazujeUmísťování předmětů sloužících k odpočinku, rekreaci a stravování (například lavice, lavičky, židle, křesla, sedací soupravy, stoly, podobný nábytek, stanování a nocování), 
k přípravě pokrmů (grily, udírny, vařiče a podobná zařízení), jakož i používání těchto předmětů na veřejných prostranstvích.

Používání stavebních částí, předmětů a zařízení (například palisády, zděné a betonové zídky a zábrany, odpadkové koše apod.) za jiným účelem (sezení, ležení a podobně), než ke kterému jsou určeny.

Čtěte také: Odbornice s Farní charity Beroun poradily, jak jednat s bezdomovci