Už ve středu hygienici zaznamenali vysoký přírůstek: 20 případů. Osm na Praze-západ, pět na Praze-východ, tři na Mělnicku, dva na Kladensku a po jednom na Berounsku a Kolínsku. Udržuje se tedy nárůst hlavně v nejbližším okolí hlavního města.

Na poplach ale středočeští hygienici nebijí. „Nové případy jsou jednotlivě rozprostřeny po kraji a nemáme žádné nové ohnisko,“ řekla Deníku mluvčí krajské hygienická stanice Dana Šalamunová. Ve čtvrtek se sice objevily zprávy o 30 lidech s pozitivním nálezem ve firmě na Mladoboleslavsku – to však podle ní byla fáma, jež se skutečností nemá nic společného.

Potvrzeny jsou naopak dřívější informace o chystaném zrušení všech zbývajících mimořádných opatření na Kutnohorsku a Čáslavsku. Přesně s takovým návrhem půjdou hygienici na páteční jednání krizového štábu v Kutné Hoře, protože ohnisko výskytu nákazy spojované s menší společností v Církvici je považováno za vyhaslé.

Možnost očkování proti klíšťové encefalitidě je podle lékařů nejen před obdobím zvýšené aktivity klíšťat, ale během celého roku. Přeočkování by pak mělo být každých pět let.
Očkování proti klíšťovce láká Středočechy méně než Pražany

Šalamunová současně Deníku řekla, že hlavně na Praze-západ někteří z nových pacientů vzešli z prověřování kontaktů účastníků párty v hudebním klubu Techtle Mechtle na pražských Vinohradech. Tam se nákaza od jedné z návštěvnic rozšířila tak, že to ochromilo fungování hned několika sportovních oddílů. I díky tomu událost vyvolala mimořádnou pozornost. Stejně jako následnými zjištěními, že počet nakažených spojovaných s tímto ohniskem dosahuje již 98 – k čemuž údajně mělo přispět i společné pití brčkem z jedné nádoby.

Testy na koronavirus. Ilustrační snímek
Nárůst počtu případů koronaviru v kraji nebudí obavy

Nejvíce nakažených je ve středních Čechách aktuálně na Praze-západ se 45 nynějšími pacienty; nemocnost přepočtená na sto tisíc obyvatel dosahuje hodnoty 30,82. Kutnohorsko hlásí 42 nakažených, avšak vzhledem k nižší lidnatosti se tamější nemocnost vyšplhala na 55,73. Mělnicko má 34 nakažených a nemocnost 31,38. Jediným středočeským okresem bez pacienta s koronavirem je nyní Rakovník. Minimální počty dále hlásí Mladoboleslavsko (1), Příbramsko (2) a Benešovsko (4). S nákazou koronavirem má od počátku pandemie osobní zkušenost již 1464 Středočechů. Z nich se již 1221 vyléčilo; 25 z lidí s pozitivním testem v kraji zemřelo.