Jako dar ho zástupcům záchranné služby v sobotu odpoledne předají hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová spolu s radním pro oblast zdravotnictví a bezpečnosti Robertem Bezděkem (oba ANO). Stane se tak v rámci programu Dne prevence, který se koná v areálu Táborských kasáren v Benešově.

Jedenáct vozidel

Součástí slavnostního zahájení akce se stane rovněž předání 11 nových klimatizovaných sanitek s náhonem na všechna kola, jež budou sloužit pacientům po celém kraji. Hned dva vozy se do výjezdu zařadí v Brandýse nad Labem, kde nahradí již nevyhovující sanitky, další se z Benešova rozjedou na stanoviště v Březnici, Městci Králové, Novém Strašecí, Roztokách u Prahy, Sedlčanech, Uhlířských Janovicích, Voticích, Zdibech a Zdicích.

Z dosavadních sanitek, jež nové vozy nahradí, některé záchranářům poslouží jako strategická záloha vozového parku. Část starších vozů bude také nabídnuta dalším příspěvkovým organizacím kraje nebo obcím. Podle slov ředitele záchranky Jaromíra Bureše sanitka v „ostrém provozu“ odjezdí v průměru 350 tisíc kilometrů – přičemž jeden vůz ročně najede zhruba 70 tisíc kilometrů. Obměna je tak potřebná po pěti šesti letech.

Ilustrační foto.
Drama: zfetovaného řidiče honil vrtulník i v polích

Symbol pospolitosti

Prapory patří k tradičním symbolům nejen u ozbrojených sborů. Známé i poměrně často vídané jsou prapory hasičské, které dokážou dodat lesku pohledu na nastoupenou jednotku a podtrhnout slavnostní atmosféru chvil, při nichž jsou použity. Současně se stávají symbolem jednoty, sounáležitosti a pospolitosti.

Připravit návrh praporu není jednoduché. Nejde jen o to najít vhodný motiv a vyšit grafickou podobu, ale také je třeba respektovat heraldické zásady. Ostatně i zacházení s praporem podléhá přísným pravidlům. Důležité je zvláště vhodné umístění – nikoli u okna, jímž by na něj svítilo slunce – ale je třeba pamatovat například i na důsledné používání rukavic při jakékoli manipulaci.

Prapor záchranářů
- Samet tmavě modré barvy symbolizuje důvěru a jasné poslání
- Líc: stylizovaná mapa kraje se znakem Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje uvnitř
Rub: znak Středočeského kraje a dvě velké lipové ratolesti (lípa je naším národním stromem symbolizujícím českou státnost, na niž odkazuje i oboustranné trikolorní lemování praporu)
- Žerdi vévodí mosazná špička se symbolem Hvězdy života (což je mezinárodně používaný znak zdravotnických záchranářů)

Ilustrační foto.
Velký dálniční hazard: telefonovat při jízdě bez pásů