Tomu se pojišťovna věnuje dlouhodobě s celorepublikovou působností: na základě údajů o dopravních nehodách získaných od policie hledá nejrizikovější úseky na silnicích a dálnicích. Nehodnotí tedy jen místa, kde bourali její vlastní klienti; analýza je nezávislá. Ve spolupráci s projekční kanceláří HBH vyhodnocuje místa, kde na silnicích I. třídy v relativní blízkosti – do vzdálenosti 200 metrů od sebe – stalo více na sobě nezávislých dopravních nehod.

„Nyní přináší žebříček nebezpečných míst, která se do statistiky nově zapsala během roku 2020,“ připomněla Petrovová. Přičemž má pozitivní zprávu: míst s kumulací velmi vážných nehod loni na hlavních tazích ubylo. Jaroslav Heinrich z HBH míní, že se projevilo i snížení intenzity provozu v důsledku opatření proti šíření koronaviru.

Dopravní nehoda nedaleko Rakovníka. Škoda Fabia v pondělí krátce po 17. hodině odpolední narazila do stromu. Řidič vyvázl bez zranění.
Fabii zastavil až strom. Řidič nadýchal přes tři promile!

Ze středních Čech se do republikového žebříčku „top 10“ nových rizikových lokalit dostala jediná lokalita: na osmém místě v pořadí figuruje právě křižovatka u Řevničova. „Na silnici I/6 jihovýchodně od obce došlo v roce 2020 celkem k devíti nehodám, z toho k jedné vážné. Dva lidé se zde zranili těžce a šest osob lehce,“ připomněla Petrovová data, která tvůrci automapy započítali do hodnocení. Na devátém místě žebříčku pak figuruje lokalita Drahovice na stejné silnici, ale již v Karlovarském kraji – dokonce s 11 loňskými nehodami.

„Z desítky nejnebezpečnějších úseků se v roce 2020 po dvou objevilo ve Zlínském a Jihočeském kraji,“ uvedla k aktuálnímu žebříčku „top 10“ Kateřina Ikráthová z týmu pojišťovny. „Po jedné příčce obsadily kraje Olomoucký, Královéhradecký, Vysočina, Středočeský, Karlovarský a Jihomoravský,“ doplnila. Zlínský kraj dokonce drží nelichotivá první dvě místa s lokalitami, kde loni vyhaslo po dvou životech: nejhůř dopadla analýza pro křižovatku na silnici I/50 severovýchodně od obce Střílky, následuje prudká zatáčka na silnici I/69 severně od obce Jasenná. Třetí pořadí přiřklo vyhodnocení následků nehod serpentinám severovýchodně od obce Kouty nad Desnou.

Nehoda v Petrovicích na Rakovnicku.
Mladá řidička havarovala u Lužné, auto se převrátilo na střechu

Ve středních Čechách jsou další kritické lokality – a to dlouhodobě – u Benešova na silnici I/3, na Kolínsku na I/2 (Poďousy), na Mladoboleslavsku na I/38 (Nepřevázka), znovu na Kolínsku na I/12 (Český Brod), na Kutnohorsku opět na I/2 (Suchdol) a na Příbramsku na I/4 (Milín).