Nymburk v souvislosti s projektem oslovil i okolní obce. „Bylo jich osloveno mnohem více, nakonec se do tohoto projektu zapojily další čtyři obce: Jíkev, Seletice, Netřebice a Kovanice. Systém tedy bude instalován v Nymburce a těchto obcích ještě během letošního roku," řekl starosta Pavel Fojtík.

Konkrétně v Nymburce bude nově 232 hlásících bodů. O kolik je to více, než je současný stav, však zatím nikdo odpovědět nedokáže.

„Stávající tlampače byly doplňovány podle potřeby a zatím se nepodařilo zjistit, kolik jich přesně je. Nicméně byl zpracován plán tak, aby nové hlásící body pokryly celé území města. Každý hlásič bude mít svoji vlastní kartu a bude k nim dálkový přístup," uvedl místostarosta Jan Ritter.

Varování i běžné zprávy

Primárně by měl být systém využíván jako varovný v případě hrozících katastrof, především povodní. Využit však bude také pro šíření běžných zpráv městského rozhlasu. Radnice informuje obyvatele o novinkách a zásadních věcech tímto způsobem třikrát týdně.

Celý projekt včetně zavedení systému do jmenovaných obcí by měl vyjít přibližně na 14 milionů korun. Velkou část peněz zaplatí dotace, město tak bude investovat jen zlomek této částky.

Čtěte také: Mobilní rozhlas město využije i při povodních