Zřejmě nejzásadnějším vánočním stromečkem je ten, který návštěvníci expozice uvidí až úplně nakonec. Jedná se o jedli zkrášlenou secesními ozdobami vyrobenými ve sklárnách, které pomohli oživit samotní provozovatelé loučeňského zámku. „Dvojče této naší jedle bude nazdobené a rozsvícené také v Evropském parlamentu v Bruselu v rámci našeho předsednictví v Radě Evropské unie. Stane se tak 29. listopadu a počítáme s využitím zhruba 400 ozdob na čtyřmetrovém stromě,“ řekla ředitelka loučeňského zámku Kateřina Šrámková.

Ale zpět na začátek prohlídky. Hned u vstupu je tradiční první stromek, který je upoután na stropě a visí „vzhůru nohama“, a tedy špičkou dolů. Spoluautorka expozice Anna Michalčíková pak hned u prvních stromečků připomíná, jak vlastně vznikla tradice jejich zdobení skleněnými ozdobami. „Stromečky se původně zdobily jablky, oříšky a podobnými jedlými dobrotami. Údajně však jeden chudý sklář neměla ani na to, aby pro děti ovoce nakoupil a tak místo skutečných dobrot je vyfoukal ze skla a pověsil na stromek místo nich,“ vysvětlila Michalčíková začátek nevšední tradice.

Stromky připomínají netradiční zdobení vážící se k různým místům v Evropě. Stromeček vyzdobený hedvábnými papírovými růžemi se váže k Německu a Pobaltí. Voňavý stromeček je nazdoben speciálními anýzovými sušenkami. K dalším regionům se váže cínový stromeček, který má ozdoby ze zmíněného kovu.

Aquapalace Praha v Čestlicích.
Nejnavštěvovanější místa v Praze a kraji: Hlavní město láká, zájem o hrady klesl

Pozoruhodný je také Julbaum. Což je dřevěná konstrukce připomínající velkou podkovu s výzdobou z větví. Na Julbaumu pak nesmí chybět Adam a Eva, kohout, pes, vůl, vepř, ryba a plachetnice. Tato vánoční výzdoba pochází z Fríských ostrovů v severním moři, kde se nevyskytuje velké množství klasických jehličnatých stromů, proto si místní poradí s vánoční výzdobou tímto způsobem.

K vidění jsou také viktoriánský stromek, tedy výzdoba, jakou si užívali královští potomci u dvora za dob královny Viktorie. Filmový stromek tvořený ozdobami z královských korun a motýlků zase upomíná na příběhy o Jamesi Bondovi.

Tvůrci expozice poprvé využili i moderní techniku. V jedné komnat je umístěn jehličnan, který v reálu nemá žádnou výzdobu, ovšem při pohledu na něj přes speciální obrazovku už je nádherně virtuálně nazdobený.

Z výstavy Příběh vánočního stromečku na Loučeni.
PODÍVEJTE SE: Loučeňský zámek je otevřen i na Štědrý den a o svátcích

Návštěvníci u jednoho ze stromků také najdou mapu vánočních dárkonošů. Tedy těch, kteří přinášejí vánoční dárky. A tak je možné zjistit, že jedinou ženou, která má v Evropě tuto roli, je v Itálii čarodějnice Befana. V severských zemí mají tuto úlohu často skřítkové a obři, ve Finsku dokonce znají vánočního kozla. Jak je to jinde v Evropě, zjistí zájemci na loučeňské mapě.

Nebudeme prozrazovat všechno z nové expozice. Je však možné se těšit také například na pohádkový, rolničkový či múzický stromeček. Jeden z nich má na svých větvích krásná červená srdíčka a je pojmenován Zázrak bytí. „Srdce byl oblíbený symbol prezidenta Václava Havla a my vzhledem k tématu radosti a evropského kontextu jsme si při zdobení tohoto stromečku vybavili citát Václava Havla: Život je radostná spoluúčast na zázraku bytí,“ doplnila Kateřina Šrámková.

Výstava byla zahájena dopoledne 17. listopadu a potrvá do 15. ledna příštího roku. „Dopolední prohlídky Příběhu vánočního stromečku jsou určeny zejména školním skupinám. Seznámit se s příběhem Vánoc přijíždějí žáci mateřských a základních škol až do vánočních prázdnin,“ uvedl Vratislav Zákoutský, kastelán Zámku Loučeň. „Zámek je pro veřejnost otevřen každý den, včetně Štědrého dne, vánočních svátků i Nového roku a velmi oblíbené jsou večerní prohlídky zámku, které se budou konat každou sobotu a 26. prosince,“ dodal kastelán.