„Žili skutečně velmi bujarým životem,“ potvrdila Radka Boháčová, vedoucí návštěvnického provozu státního zámku Konopiště, která je současné také velmi erudovanou průvodkyní.

„K jejich oblíbeným činnostem patřilo divadlo včetně návrhů scén a také účinkování v kostýmech nebo hra na hudební nástroje,“ připomněla. Také proto nechybí v komnatách v západním křídle zámku, které využívala Fürstin Sofie Hohenberg, tedy Žofie Chotková, piano nebo violoncello.

Útulně zařízenou místnost zdobí dva masivní kusy nábytku, knihovna a zdobený psací stůl, ale také vyšíváním bohatě zdobený kostým nebo fotografie Františka Ferdinanda coby rytíře v brnění, šlechtice v renezančním oděvu nebo bukanýra. Místnost zdobí také na krejčovskou figurínu oblečený svatební živůtek Žofie z roku 1900.

V další části expozice, Lobkovickém sálu s malovaným stropem, je slavnostně vyzdobený stůl pro barokní hostinu. „Takové sladké tečce předcházelo sedm nebo osm chodů. Přesto panstvo nebylo ještě úplně syté,“ tvrdí Petra Boháčová.

Slavnostní tabule se prohýbá pod oku lahodící nabídkou ovoce živého jako je cedrát, tedy o něco větší citron, hrozny, jablky, hruškami či mandarinkami. Vedle přírodních výpěstků měla šlechta na stole cukrářské výrobky – marcipánové hrací karty, makrónky, želatinové třešně obalované cukru, roládu, kremrole nebo marcipánové vlašské ořechy vytvořené z originálních konopišťských formiček.

Nechybí ani třípatrový dort, laskonky, marcipánoví raci přelití želatinou a skleničky s ovocnými likéry. „Želatina tehdy hodně frčela, proto je tu celý želatinový dort a linecké košíčky. Cukrář, který je vytvořil, Milan Svoboda, vycházel z předloh, které se dochovaly na fotografiích,“ sdělila Petra Boháčová.