V Praze stejně jako v celém Česku přibývá nemocných klíšťovou encefalitidou a také velmi agresivní bakteriální meningitidou. Podle lékařů může za neblahý trend i relativně slabá míra vakcinace proti těmto nebezpečným chorobám v české populaci.

Ilustrační foto.
Klíšťová encefalitida přijde bez ochrany pěkně draho

Stále blíž k lidem 

Počet pacientů s klíšťovou encefalitidou vzrostl za poslední dva roky celostátně téměř dvojnásobně na bezmála sedm stovek v roce 2017. Nejvýraznější nárůst ze všech krajů přitom hlásí hlavní město, kde bylo loni 62 případů, zatímco o dva roky dříve pouhá dvacítka.

„Česká republika zůstává na prvním místě v počtu nakažených klíšťovou encefalitidou v Evropě a po loňském roce se ten náskok ještě zvýrazní. Problémem do budoucna je skutečnost, že se infikovaná klíšťata dostávají do nových oblastí, stále blíž k lidem,“ upozornil docent Rastislav Maďar, člen Evropské pracovní skupiny pro klíšťovou encefalitidu a předseda Koalice pro podporu očkování.

Vosa, ilustrační foto
Sršni, vosy, klíšťata, blesk či snad slunce? Kdo je největší letní zabiják

 

Role očkování

Experti přitom považují za zásadní důvod neblahého trendu právě nedostatečný zájem o očkování. „U nás je očkovaná necelá přibližně čtvrtina populace, zatímco třeba v Rakousku zhruba 90 procent. A výskyt nemoci je tam minimální,“ zdůrazňuje lékařka očkovacího centra Nemocnice na Bulovce Zarina Karimová.

Nemoc přenášená miniaturním hmyzem končí smrtí jen výjimečně. Poměrně často, zhruba ve čtvrtině případů, ale způsobuje trvalé vážné následky. Mohou to být chronické bolesti hlavy nebo obrna horních končetin. Infekce přitom není kvůli virové povaze léčitelná antibiotiky a lékaři tak mohou průběh jen „tlumit“.

Odborníci radí při stupni aktivity klíšťat pět a šest používat repelent, nesedat a nelehat si v porostech, nevstupovat do křovin.
Hygienici varují: klíšťata jsou nyní nejaktivnější

Dvě vakcíny na českém trhu 

Podle hlavní hygieničky ČR Evy Gottvaldové navíc Češi stále nákazu od klíšťat celkově podceňují. „Pořád existují mýty třeba o tom, že klíšťata nežijí ve městě nebo ve vyšší nadmořské výšce,“ podotýká Gottvaldová, podle které je třeba myslet na prevenci i v jiných ohledech než je očkování – např. při chůzi v nejrizikovější vysoké trávě používat repelent i dlouhé kalhoty.

Na českém trhu jsou v současnosti dvě vakcíny proti encefalitidě. Obě stojí do tisíce korun za dávku a na obě přispívají pojišťovny, někdy v plné výši. Dávky se podávají tři, přičemž první dvě v krátkém sledu. Vakcinace je možná celoročně u lidí starších jednoho roku.    

 

Ilustrační foto.
HIV, klíšťata a Zdraví 2020 jsou priority nové hlavní hygieničky

Zpočátku nenápadné projevy 

Alarmující je podle lékařů také opětovný vzestup meningokokových a pneumokokových infekcí v posledních letech. Ty mají zpočátku nenápadné projevy, ale po několika hodinách prudký nástup, který může skončit smrtí do 24 hodin. Nejčastěji postihují malé děti a dospívající.

Zatímco mezi roky 2011 až 2015 onemocnělo invazivní formou těchto chorob v celém Česku 278 lidí a 23 z nich zemřelo, za pouhý loňský rok bylo 68 případů a 10 úmrtí. Také u těchto nemocí doporučují lékaři očkování, které je možné nasadit proti všem invazivním kmenům meningokoků už u dětí od dvou měsíců věku.    

 

O očkování proti klíšťové encefalitidě je rok od roku větší zájem.
Leden byl dosud teplý, množí se klíšťata

Příznaky klíšťové encefalitidy„Klíšťová encefalitida je virové onemocnění probíhající jako nehnisavý zánět mozkových blan nebo zánět mozku. Inkubační doba je 3-30 dní. V první fázi onemocnění se objevují horečky, bolesti hlavy, malátnost, nevolnost, bolesti v kloubech, které trvají několik dní. Druhá fáze onemocnění se uvede nástupem krutých bolestí hlavy, které jsou provázeny horečkami. Nemocný je světloplachý, přidává se nevolnost a zvracení. Příznakem poškození nervového systému je ztuhnutí svalů na šíji, svalový třes, nervové obrny, závratě, poruchy spánku, poruchy paměti a dezorientace. Tento akutní stav trvá dva až tři týdny. Poté obvykle dojde k postupnému zlepšování stavu. Přibližně u jedné třetiny infikovaných pacientů první fáze chybí a onemocnění se již ze začátku projeví závažnými příznaky druhé fáze.“

Zdroj:
MUDr. Hana Roháčová, Ph.D., primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce