„Hlavní důvod, proč jsem se přihlásil, je pomoc Lidicím. Situace se vyvinula tak, že cítím obrovskou zodpovědnost za Lidice a jestliže mi nějaká obec dala před čtrnácti lety čestné občanství, tak já je v tom nyní nemohu nechat, když mě prosí, abych pomohl,“ říká Eduard Stehlík. „Tím, že jsem na konci roku skončil v armádě, volný pro nástup do funkce bych byl prakticky ihned,“ dodal. Dál zastává veřejnou funkci předsedy Rady pro studium totalitních režimů.

Ve funkci by v případě úspěchu nahradil dosavadní ředitelku PL Martinu Lehmanovou.

Mimo jiné publikace je Eduard Stehlík autorem knihy Lidice - Příběh české vsi - v roce 2005 vyhrála cenu Ministerstva kultury a Asociace muzeí a galerií Gloria musaealis v kategorii muzejní publikace roku.

Ředitelka Lehmannová (zcela vpravo), na vozíku sedící poslední žijící lidická žena Jaroslava Skleničková. Ředitelce vyjádřila veřejnou podporu a požádala ministra, aby její rezignaci nepřijal.
Památník Lidice je bez vedení a další zaměstnanci končí

Kdo je Eduard Stehlík?
Eduard Stehlík (* 30. března 1965 Praha) je český vojenský historik a spisovatel a bývalý voják. Zaměřuje se na československé vojenské dějiny, zejména období 1914–1956. Byl ředitelem odboru pro válečné veterány Ministerstva obrany a působil také jako historik Vojenského historického ústavu v Praze a později jako předseda vědecké rady a 1. náměstek ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů.

(zdroj Wikipedie)

Ministr Lubomír Zaorálek hovoří s lidickým dítětem Marií Šupíkovou
Ministr Zaorálek: Je nepřípustné, aby Památník Lidice byl v nějaké válce
Ministr Zaorálek přijel do Lidic uklidnit napjatou situaci, s místními se sešel u kulatého stolu.
Zaorálek přijel do Lidic uklidnit situaci, s místními se sešel u kulatého stolu