Naděje, že tenhle příběh nakonec dospěje ke šťastnému konci, pohasly o pět měsíců později: v polovině března. Policisté tehdy objevili mělký hrob s tělem zavražděné holčičky.

Vražda nakonec nebyla potrestána

Potrestán za její smrt nikdo nebyl. Ani souzen. Muž, kterého kriminalisté označili jako podezřelého – a dodnes jsou přesvědčeni, že shromáždili důkazy jednoznačně vypovídající proti němu – sice skončil ve vazbě, věznici však už živý neopustil. V cele se oběsil. Sebevraždu mnozí chápali jako přiznání viny.

Čtěte také: Zločinů ubylo nejvíc na Mladoboleslavsku

Masivní pátrání skončilo po 19 letech

Již před patnácti lety ovšem musela své jednání vysvětlovat v soudní síni matka pětileté Terezky z Kladna. Ani její osud z povědomí nezmizel. Podle slov matky holčička v červnu 2001 záhadně zmizela ze sídlištního hřiště.

Masivní pátrání tehdy skončilo po 19 dnech, kdy matka policistům ukázala místo v lese nedaleko bydliště. Ukázalo se, že dcerku, která měla v krvi nezanedbatelné množství alkoholu, žena zřejmě v opilosti zalehla – a pak se pokoušela tělo spálit, ukryla je a tvrdila, že se dítě ztratilo…

Často zbývá naděje

Pátrání po pohřešovaných osobách ve věku nezletilých naštěstí zpravidla končí šťastněji. I když jejich hledání třeba trvá déle, ukáže se, že se nestaly obětí zločinu (nebo třeba i nešťastné náhody).

U těch starších bývá častou motivací útěk z domova či z výchovných ústavů, v případě mladších dětí lze zase vytušit možné spory v rodině. Děti, které jsou u nás pohřešované, tak snad někde spokojeně žijí, třeba s jedním z rodičů a jeho blízkými.

Naději, že jejich osud není smutný, mají i další malí Pražané


Právě to by mohl být případ dvou Pražanů, dnes 14leté dívky jménem Lardi Ellada Savvas a o dva roky mladšího chlapce Lardis Andreas Savvas, po nichž bylo pátrání vyhlášeno shodně 1. 12. 2011. Dokonce již od 10. 7. 2009 je pohřešována dnes 11letá Issa Jasmin rovněž z Prahy.

Naději, že jejich osud není smutný, mají i další malí Pražané exotických jmen: pětiletý Younis Yousseff Ahmed, po němž se pátrá od 23. 8. 2012, a právě ve čtvrtek již šestiletý Abbas Adam Salah, po němž se pátrá necelý rok: od loňského 7. dubna.

V květnu si připomínáme Mezinárodní den pohřešovaných dětí

Doslova symbolem zmizelých dětí se stal devítiletý Honzík Nejedlý z Prahy, který beze stopy zmizel před 19 lety. Už dvě data ve stále aktivním záznamu v pátrací databázi pohřešovaných mužů vyznívají děsivě: datum narození 22. 11. 1988, pátrání vyhlášeno 20. 1. 1998.

Stále otevřený příběh hubeného klučiny, který podle pátracího popisu v době svého zmizení vypadal zhruba o rok mladší (ovšem zveřejněná fotografie dnes k jeho nalezení zcela jistě nepřispěje), se čas od času objevuje v médiích. Zpravidla 25. května, kdy si připomínáme Mezinárodní den pohřešovaných dětí.

O osudu chlapce se nepodařilo nic zjistit


Chlapec, který doma řekl, že půjde za kamarádem a budou si spolu hrát, zmizel neznámo kde. Masivní pátrání, při němž nechyběli ani potápěči prohledávající Vltavu a byl nasazen také vrtulník s termovizí, nepřineslo žádný výsledek. Vše se zdálo nasvědčovat tomu, že z Podolské ulice Honzíka někdo odvezl autem.


Kam? A proč? Tyhle otázky zůstávají bez odpovědi dodnes. Právě v souvislosti s pátráním po chlapci, k jehož dalšímu osudu se nepodařilo nic zjistit, se dokonce před léty vynořily zvěsti (někdy označované za takzvanou městskou legendu) hovořící o tom, že v plaveckém areálu v Podolí se schází skupina vyhlížející si dětské oběti. Ve stejné sobě se ovšem hovořilo o dalším gangu, který si měl toto místo oblíbit.