Za tři roky totiž přijde velká změna: od září 2022 bude zakázán provoz uhelných kotlů emisní třídy 1 a 2. Ano, přímo zakázán – a týká se to běžných občanů. Pod hrozbou až padesátitisícových pokut bude povoleno provozovat pouze kotle 3. nebo vyšší emisní třídy (což většinou splňují novější zařízení; podle informací ministerstva životního prostředí zpravidla vyrobená po roce 2000).

Pro laika lze údaj o emisní třídě nejsnáze najít na výrobním štítku. Pokud se tam nenachází – nebo chybí i samotný štítek – lze stav věcí předpokládat se značnou pravděpodobností: zařízení nejspíš nevyhoví. Kotlů, které jsou již platným zákonem o ochraně ovzduší z roku 2012 odsouzeny k věčnému vyhasnutí, sice ve středních Čechách s tím, jak lidé modernizují své bydlení, postupně ubývá – pořád však platí, že jejich počty jsou vysoké.

Telefonování řidičů nově ohlídají drony.
Telefonování řidičů nově ohlídají drony

Peníze pro tisíce rodin

Řešení může nabídnout chystaná nová vlna dotací na výměnu starých kotlů na tuhá paliva za zařízení s ekologičtějším provozem. Tato podpora není určena jen těm, kteří touží po moderním vytápění s pohodlnější obsluhou. Má pomoci s výměnou zastaralých spotřebičů i těm, jejichž kotel ze zákona doslouží. „Cílem dotací není jen zlepšení stavu ovzduší, ale i pomoc občanům splnil povinnost výměny kotlů,“ potvrzuje náměstek hejtmanky Gabriel Kovács (ANO).

Majitelé starých kotlů si již nyní mohou brousit zuby na desítky tisíc korun z evropských peněz. Celorepublikově jsou na třetí dotační výzvu, jež zřejmě bude již poslední, připraveny více než tři miliardy korun – z čehož si střední Čechy mají „ukousnout“ 575 milionů. Tato částka podle Kovácsových propočtů vystačí zhruba pro pět tisíc domácností.

S příjmem žádostí o dotace se ve středních Čechách počítá mezi prvními – nejspíš už během června, uvedla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Podobně jako v minulém dotačním kole se žadatelé budou registrovat elektronicky – k dispozici však nejspíš bude kratší termín. I proto mají zájemci o dotaci již nyní čas k zamyšlení nad tím, jak si topení vyřeší do budoucna.

Středočeská centrála cestovního ruchu představila novou expozici na veletrhu GO-Regiontour.
Krásy středních Čech propaguje kdekdo: pratur Karlík i Jihočeši

Uhlí z podpory vypadlo

Nově už dotace nebudou podporovat nákup kotlů spalujících uhlí, a to v jakékoli variantě, upozorňují hejtmanka i její náměstek. S tím, že to platí i pro kotle kombinované, určené jak na uhlí, tak na biomasu. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) upřesnil, že peníze mohou žadatelé získat na pořízení tepelných čerpadel, plynových kondenzačních kotlů i kotlů výhradně na biomasu – ať už automatických, nebo s ruční dodávkou paliva.

Výše podpory závisí na zvoleném typu zařízení; maximum je podle Brabcových slov 127,5 tisíce korun. Podobně jako v minulosti platí, že nejvyšší příspěvky se budou týkat tepelných čerpadel. Ta také podle zkušenosti z dosavadních dotačních kol mezi nově instalovanými zařízeními hrají prim. Dotace lze ovšem využít nejen na samotné pořízení nového topidla, ale také na úpravy spalinových cest či na rekonstrukce a vyregulování otopné soustavy.

Chystané kotlíkové dotace ve Středočeském kraji

- 21. ledna: schválení projektového záměru krajskými radními
- 8. února: podání žádosti na Státní fond životního prostředí (musí se stihnout termín nejpozději do 29. března)
- 18. února: schválení středočeského projektu
- Do 8. dubna: rozhodnutí o poskytnutí dotace
- 29. dubna: celkové schválení 3. výzvy kotlíkových dotací pro období 2019 – 2023 krajským zastupitelstvem
- 30. dubna: vyvěšení informací o středočeských kotlíkových dotacích a podmínkách získání peněz na úřední desce krajského úřadu
- Od 3. června: příjem žádostí občanů

Následovat mají administrace žádosti a uzavírání smluv o poskytnutí peněz s konkrétními příjemci. Definitivní ukončení projektu se chystá na 31. prosince 2023.

Termínový kalendář obsahuje aktuální předpoklady; možné jsou ještě změny. Zdroj: Jaroslava Pokorná Jermanová, hejtmanka Středočeského kraje

Ilustrační foto
Praktické sestry chce kraj lákat ke studiu stipendiem