„Neuzamčenou brankou vstoupil na pozemek a u garáže vytrhl petlici s visacím zámkem,“ přiblížila počínání pachatele policistka Jana Dětská. Kořist byla rozmanitá – a pro podobné případy přímo typická: vedle drobného nářadí zmizely také strunová sekačka, motorová sekačka, gril, zářivky, přímotopy a motocyklová přilba.

Zvláště v případě garáží a kůlen odborníci na zabezpečení upozorňují vlastníky, aby zvážili, jak mají svůj majetek zabezpečený. Právě na sekačky (a také na trekkingová či horská kola) budou mít v příštích měsících nenechavci obzvlášť políčeno. Hodí se jim ale I cokoli, co tam najdou: přezouvané pneumatiky, nářadí…

Ilustrační foto.
Letní čas a lesní zvěř. Proč hrozí víc střetů?

Přednedávnem se na Trutnovsku podařilo dopadnout muže a ženu, kteří se podle policistů specializovali právě na vykrádání garáží. Kriminalisté jim přičítají více než 80 skutků se škodou vyčíslenou na téměř 2,2 milionu korun, spáchaných v sedmi krajích včetně středních Čech. „Zaměřovali se mimo jiné na disky s letními a zimními pneumatikami, jízdní kola, nářadí, motocykly, zahradní sekačky – i na vše ostatní, co jim přišlo pod ruce,“ připomněl policejní mluvčí Ondřej Moravčík. Navíc to zjevně měl být teprve počátek mohutné zlodějské série. U podezřelých totiž policisté našli dva zápisníky s více než tisícovkou adres garáží vyhlédnutých po celé republice.

Garáže se stávají snadným cílem, potvrdil Ivan Pavlíček ze společnosti Next, která se na zabezpečení objektů specializuje. „Prakticky neexistují bezpečnostní garážová vrata,“ poznamenal. Radí proto zkombinovat bezpečnostní zámky s elektronickou ochranou – například magnetickými čidly na vratech a pohybovým čidlem uvnitř s napojením na alarm; vhodný je i kamerový dohled. Případná okna se vyplatí opatřit bezpečnostní fólií nebo mříží. Dobré je také pamatovat na bytelné dveře v případě, že má garáž přímé spojení se zbytkem domu; tudy se totiž zloději mohou velmi snadno dostat dál. Policisté pak přidávají další zkušenost: přímo k nezaplacení mohou být dobré vztahy se všímavými sousedy.

Exploze usmrtila 6 lidí, dva jsou těžce zraněni.
Po smrtícím výbuchu rozjíždějí v Kralupech nová školení