Český hydrometeorologický ústav v souvislosti s očekávaným počasím, které přinese postup studené fronty od severovýchodu a následné rozšíření oblasti vyššího tlaku od západu, varuje zejména před rozděláváním ohňů v přírodě; obzvlášť v lesích. Nebezpečí však mohou představovat i přenosné vařiče nebo cigarety. Meteorologové dále upozorňují na nutnost respektovat místní opatření, nařízení a zákazy, stejně jako na úsporné hospodaření s vodou.

Konkrétně k úterku se vztahuje také varování před teplotami překračujícími 31 stupňů Celsia. Vedro, které lze očekávat zvláště mezi 11. a 20. hodinou, znamená pro lidský organismus vysokou zátěž s nebezpečím nebezpečí přehřátí a dehydratace. Kromě dostatečného pití – samozřejmě jsou míněny nápoje bez alkoholu i bez cukru – se doporučuje omezit za poledne i v odpoledních hodinách tělesnou námahu. „Nenechávat děti nebo i zvířata na přímém slunci; zvláště v zaparkovaných automobilech,“ připomíná další rada meteorologů.

Ilustrační foto.
V rezervě má kraj miliony roušek a čtvrt milionu respirátorů

Prozatím předběžně se doporučují přípravy i na možný výskyt silných bouřek s přívalovým deštěm, krupobitím a nárazovým větrem. Přechod studené fronty by je mohl přinést v noci na středu. Předpověď se ještě bude upřesňovat; zatím se zdá, že ve středních Čechách by živly mohly silněji zabouřit nejpravděpodobněji v okrajových částech kraje na jihu, východě a severovýchodě.