ON-LINE reportáž o koronaviru najdete ZDE

 V hlavním městě se ve stejném časovém intervalu zvedl počet osob s prokázanou nákazou o 20 – nicméně metropole má proti Středočeskému kraji počty nakažených více než dvojnásobné: počty se zvedly z 1127 na 1147.

Praha následovaná středními Čechami dlouhodobě vévodí i mezikrajskému srovnání počtu případů. Následují kraje Moravskoslezský (434) a Olomoucký (401) – a poté kraje Ústecký (293), Jihomoravský (268) a Plzeňský (241). Všechny ostatní kraje se pohybují mezi hodnotami 120 a 193 případů; nejméně vykazují jižní Čechy.

V čele Praha dlouhodobě zůstává i při porovnání nemocnosti podle pacientů přepočtených na sto tisíc obyvatel. Aktuálně dosahuje hodnoty 84,28. Následují kraje Olomoucký (63,39), Karlovarský (51,48), Plzeňský (41,37) – a teprve pak přicházejí střední Čechy s hodnotou 40,34. A příliš vzdálen není ani Moravskoslezský kraj (36,04). I tato koronavirová matematika vychází nejpříznivěji pro jižní Čechy. Jejich hodnota 18,72 zůstává v rámci republiky posledním údajem, který ještě začíná jedničkou.

Nové odběrové místo v Příbrami.
Většina odběrových míst v kraji umožňuje testování z auta

Hygienická stanice zveřejňuje jen potvrzené případy

Celorepublikově ministerstvo v neděli ráno evidovalo 80 304 provedených laboratorních testů (což však neodpovídá počtu pacientů, jestliže někteří lidé byli testování opakovaně). Onemocnění Covid-19 se při nich prokázalo u 4475 osob. Prozatím 78 pacientů se vyléčilo, 62 lidí zemřelo. Podle nejnovějších informací krajské hygienické stanice z nedělního dopoledne je ze středních Čech devět vyléčených pacientů a pět zesnulých.

Samotní hygienici uvádějí nižší počet pacientů, a to 491. Na rozdíl od ministerstva totiž nezveřejňují případy prokázané, ale až ty potvrzené. Středočeská hygienická stanice dále připomíná 2695 jí indikovaných testů a 210 aktuálně platných karantén, které sama vydala.

Distribuční místo
Do ambulancí i domovů seniorů míří kvanta respirátorů a roušek

Zveřejňovaná čísla však není na místě vnímat jako nějakou hrozbu, připomínají psychologové, kteří varují, aby to lidé se sledováním těchto údajů nepřeháněli. Připojuje se i Karel Šimr, koordinátor Psychosociálního intervenčního týmu ČR a evangelický farář, který připomíná, že také v období chřipek řada lidí vážný průběh onemocnění nepřežije – a přitom statistiky s čísly ještě mnohem hrozivějšími než ta současná nebývají tak všudypřítomné jako za nynější koronavirové mánie.

Šimr také upozornil na zkušenost z epidemie HIV, že rizikové nejsou skupiny lidí, ať bychom je chtěli vymezovat jakkoli – nýbrž konkrétní situace a chování. Pravdou nicméně zůstává, že chřipka zpravidla – alespoň v posledních letech i desetiletích – nepřevrací život naruby většině obyvatel planety. Ani onemocnění AIDS.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník