Poprvé to bylo v neděli 17. dubna 1966 – a ve srovnání s dnešní účastí byla pochodníků jen hrstka: necelá pětistovka. Přesně 469 jich kráčelo po jediné trase, tehdy s cílem pěšky překonat vzdálenost 100 tisíc loktů českých (loket měří 0,594 m). A jako suvenýr si neodnášeli dnes již tradiční botičku, ale místo škrpálu dostávali stužky. Nyní je na výběr 21 tras rozmanité délky i náročnosti (včetně tras pro cyklisty, děti i vozíčkáře), a to i s různými místy startu. A počty registrovaných účastníků v posledních dvou letech atakovaly 22 tisíc! Podobné by to podle očekávání mělo být i letos.

Ilustrační foto.
Běhat na podporu rodin se bude i bosky

Z Prahy pojedou spěšné vlaky 

Organizátoři upozorňují, že trasu musí každý zvolit po zvážení svého zdravotního stavu, sil a schopností – s tím, že každý se účastní na vlastní nebezpečí a případné potíže musí vyřešit vlastními silami a prostředky. Pro pochod na trasách delších než 50 km je potřebná jednorázová lékařská prohlídka. Občerstvení organizátoři nezajišťují, nicméně podél tras je nabízí řada stánkařů.

Podobně jako v minulých letech posilují České dráhy pravidelné vlaky k místům startů a z Prahy pojedou i mimořádné spěšné vlaky. Z cíle v Prčici bude zajištěna kyvadlová doprava do železniční stanice Heřmaničky. Do Sedlčan, Petrovic a Milevska se lze vracet autobusy odjíždějícími z náměstí v Sedlci – a dostat se do Sedlčan je možné i vlakem přes Heřmaničky – s přestupem v Olbramovicích.