Jediná vražda není vyřešena

Osmnáct případů (ať už dokonaných mordů, nebo jednání, které zůstalo u pokusu o vraždu) je v porovnání s rokem 2016 relativně příznivé číslo. Podle meziročního srovnání se počet vražedných útoků snížil o čtyři – o 18,2 procenta. Nejvíce těchto činů loni policisté zaznamenali na Kladensku a Mladoboleslavsku – po čtyřech. Po dvou případech pak vyšetřovali na Praze-západ, Rakovnicku, Příbramsku a Kolínsku. Pomyslné křížky v mapě přibyly ještě na Kutnohorsku a Mělnicku. 

Nevyřešený zůstává jediný skutek: říjnová vražda v Molitorově; u golfového hřiště nedaleko Kouřimi na Kolínsku. „Na tomto případu intenzivně pracujeme – a bližší podrobnosti nelze uvést,“ konstatoval Krejčí. Formálně se ve statistice roku 2017 objevuje jako neobjasněný ještě další čin, který byl původně řešen dokonce jako pokus o vraždu na objednávku. Před pár dny ale kriminalisté zaznamenali posun: případ byl odložen. K tomu, co údajný poškozený uváděl ve svém podnětu, ve skutečnosti nedošlo. „Skutek se stal jinak – a všichni účastníci šarvátky žijí,“ poznamenal Krejčí. 

Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.
Kraj ocení aktivní dobrovolníky. Kdo si to zaslouží?

Šokující případ míří k soudu

Z mimořádných skutků, které vyvolaly velkou pozornost, lze ještě připomenout úmrtí 88leté pacientky v mladoboleslavské nemocnici. Zanedlouho začne u Krajského soudu v Praze hlavní líčení s mladou ošetřovatelkou, která je podezřelá, že seniorce vpíchla do žíly vzduch. Důvod zůstává nejasný, přičemž policejní detektivové zavrhli hypotézu, že zdravotní asistentka mohla chtít pacientce pomoci. Spíš prý bylo jejím cílem na sebe upozornit – víc by se však mělo ukázat v jednací síni. V souvislosti s touto událostí kriminalisté prověřovali více případů – a byli v kontaktu i s kolegy z dalších krajů. Předpoklad, že by se snad mohlo jednat o smrtící sérii, se však nepotvrdilo. Další úmrtí, jež by provázely podobně podezřelé okolnosti, už nenašli.

Loni se navíc detektivům podařilo pokročit u jednoho nevyřešeného „pomníčku“ z minulosti. Analýza DNA odhalila jako podezřelého z dřívější vraždy na Rakovnicku muže, který je nyní stíhán na Slovensku.

Ilustrační foto.
Říčanský zákaz kamionů neplatí, chystá se ale jeho obnovení

Loupeží ubylo o desetinu

Násilná kriminalita, k níž se vedle vražedného jednání řadí především loupeže, se sice na celkové zločinnosti podílí necelými 6,5 procenty, nicméně veřejností bývá sledována nejpozorněji. Jako rejdiště lupičů se dlouhodobě jeví největší středočeské město Kladno a jeho okolí, kde bylo loni policistům nahlášeno 62 přepadení – ještě o dvě více než předloni. Odhalit podezřelé se podařilo v 56 procentech. Vyšší počty skutků provázené obdobnou objasněností byly zaznamenány také na Mladoboleslavsku (22 případů) a Mělnicku (20); k 17 skutkům pak došlo na Berounsku, kde se však objasněnost vyšplhala na 71 procent. Dokonce sto procent dopadených pachatelů hlásí kriminalisté na Příbramsku – žádný z osmi tamních případů tedy nezůstal nevyřešen. Naopak nejnižší úspěšnost vykazuje policie v rámci územního odboru Praha-venkov: Jih: z 11 skutků se objasnit podařilo jen 18 procent. Jinými slovy: dva.

Celkově bylo loni řešeno ve středních Čechách 183 loupeží. V meziročním srovnání jich 19 ubylo – tedy o 11,6 procenta.

Ilustrační foto.
Kde mají měřit rychlost, mohou policistům poradit občané

Nejhorší je Kladensko

Celkem měli loni policisté ve středních Čechách loni nahlášeno 20 424 rozmanitých skutků (což je proti loňsku méně o 1700; o 7,7 procenta). Nejvýrazněji, z 52 procent, se na tom podílí majetková kriminalita. Třeba hospodářská kriminalita má podíl 10,4 procenta a mravnostní zaujímá 1,2 procenta. Nejvíce skutků bylo hlášeno na Kladensku, následují Praha-venkov: Jih, Mladoboleslavsko a Příbramsko.

Ředitele středočeské policie Václava Kučeru situace na Kladensku nepřekvapuje. Ve čtvrtek připomněl, že jde nejen o nejzalidněnější ze středočeských regionů, ale své prý také udělala změna životného stylu tamních obyvatel: průmyslová minulost je minulostí, dost lidí se z „výrobců“ změnilo na „sběrače“ – a Kladno také jako funguje jako obří noclehárna pro Prahu, kam místní jezdí za prací přímo masově. 

Kučera nicméně připomněl, že meziročně se registrovaná kriminalita na Kladensku snížila o 9,8 procenta. Vliv na to podle něj má i dobrá spolupráce s magistrátem v rámci projektu Bezpečné město. „Je také vidět, je jsem na Kladně „prohodil“ vedení, aby se nastartoval jiný styl práce; ohlas to mělo,“ připomněl Kučera, že rovněž samotná policie se snaží o změnu přístupu. „Je to ale běh na delší trať,“ konstatoval středočeský ředitel.

Kamiony. Ilustrační foto.
Na střední Čechy valí Praha pohromu, hodnotí kraj zamýšlený zákaz kamionů

Registrovaná kriminalita v roce 2017

Region  Skutků  Meziroční rozdíl
Benešovsko  1127  -19,04 procenta
Berounsko 1347 -3,85 procenta
Kladensko  3055  -9,83 procenta
Kolínsko  1560 -10,81 procenta
Kutnohorsko  857 -8,15 procenta
Mělnicko  1610  +1,64 procenta
Mladoboleslavsko  2032  +2,83 procenta
Nymbursko 1317  -3,59 procenta
Příbramsko  1859  -4,42 procenta
Rakovnicko 763  -6,84 procenta
Praha-venkov: Jih 2211 -13,80 procenta
Praha-venkov: Východ 1455 -9,23 procenta
Praha-venkov: Západ  1231  -12,26 procenta

Zdroj: Policie ČR

Ilustrační foto.
Nasazení ke zklidnění emocí má antikonfliktní tým za sebou už dvě stovky