V rámci akci pořádaných v různých městech si zájemci z řad příchozích a studenti středních škol mohou zasportovat pod vedením policejních instruktorů. Konkrétně si vyzkouší testy fyzické způsobilosti, které jsou nezbytnou podmínkou pro přijetí do služebního poměru u Policie ČR. Kdo je zvládne, dostane informace o možnostech stát se policistou, pro nejlepší účastníky jsou připraveny ceny – a důležité také je, že každý úspěch se díky sponzorům a dárcům promění na peníze.

Příchozí tedy nejenom sportují za sebe, ale také pro někoho. Pro konkrétního člověka z řad handicapovaných, jehož osud je v rámci akce také představen. Patřil mezi ně i Patrik Šimánek, který před deseti lety ochrnul a nyní může hýbat pouze rameny. Peníze, které mu svými výkony vysportovali účastníci akce Přes bariéry s policií, se tak budou hodit.

Letní olympiáda dětí a mládeže ČR ve Zlínském kraji. Ilustrační foto
Jak se dětem podaří přetavit peníze na sport ve zlato, stříbro a bronz?

Protože potřebuje neustálou pomoc, využije je na osobní asistenci. Jde o necelých padesát tisíc korun zaplacených jednou ze zdravotních pojišťoven, k nimž středočeští policisté ještě přidali další peníze, které vybrali mezi sebou. Na šek slavnostně předávaný na hejtmanství tak bylo možno napsat částku 90 610 korun. Při jeho předávání asistoval řediteli středočeské policie Václavu Kučerovi i krajský radní pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví Robert Bezděk (ANO).

Současně byla odměnami od partnerů projektu oceněna pětice nejlepších sportovců ze středočeských středních škol, kteří v rámci sportovně charitativní akce Přes bariéry s policií předvedli nejlepší výkony. Konkurence přitom byla značná – loni se do ní v kraji zapojilo 124 středních škol. Policie má zájem zvláště o kontakt se studenty maturitních ročníků, kteří se jako absolventi budou rozhodovat o své další kariéře.

Statistika kriminality ve Středočeském kraji.
Loni byly přepadeny tři pumpy, letos už dvě