„Jeho nákup spolufinancoval s krajem také Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje,“ uvedl Radek Svoboda, vedoucí oddělení prevence HZS Benešov, který distribuci řídil. Připomněl, že mezi materiálem byly především skládací lehátka, přikrývky, polštáře nebo spací pytle.

Zuzana Žídková z tiskového oddělení Středočeského kraje, ještě doplnila, že jednotlivé položky pocházejí částečně z darů a částečně ze zásob a z materiálů zakoupených Středočeským krajem. Celkem materiál stál 1,3 milionu korun.

Distribuce testů do škol z centrálního krajského skladu hasičů v Benešově.
Antigenní testy pro středočeské školáky se hasičům do garáže sotva vešly

Věci jsou přitom určené na krátkodobé použití vyplývající z momentální nouzové situace, v níž se lidé mohou znenadání ocitnout.

Veškerý materiál si na benešovské hasičské stanici převzali členové sborů dobrovolných hasičů, které tam vyslali jejich zřizovatelé, obce s rozšířenou působností (ORP). Těch je v kraji celkem 28, ale z Benešova si ve čtvrtek materiál vyzvedávalo jen 26 z nich.

„Nepřijela auta z Příbrami a Mladé Boleslavi, protože tato města materiál převzala už dříve v rámci provozu Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině,“ připomněl Svoboda.

Pro celé střední Čechy se zdravotnický materiál distribuuje přes stanici Hasičského záchranného sboru v Benešově.
Do středních Čech putovalo 800 tisíc testů pro školy. Spotřebují je za tři dny

Města ORP se materiálem vybavují v rámci přípravy na případnou další možnou vlnu uprchlíků, tedy pro mimořádné události.

Ze stanice HZS Benešov se už dříve kvůli pandemii covidu-19 distribuovala do měst ORP dezinfekce, ochranné pomůcky, ale například také antigenní testy pro středočeské školy.

Co u vás rozhodne komunální volby? Zapojte se do velké ankety Deníku ZDE.