Na většině hřbitovů včetně například toho v Nymburce rozšířena otevírací doba 
a dají se očekávat zástupy lidí. Což je pro zloděje ideální prostředí.

„Je nutné mít cenné věci vždy při sobě, pod kontrolou a být ostražitý i v samotném areálu hřbitova. To platí hlavně pro osoby, většinou osamělé, které upravují hrob a svoje osobní věci si odloží stranou. Zloději si takové osoby vytipují, sledují je a v nestřeženém okamžiku jim odložené věci ukradnou," vysvětlila přemýšlení chmatáků policejní mluvčí Petra Potočná.

„Nestydí se krást i ze samotných hrobů, kde pak mizí nejčastěji květiny, smuteční vazba, věnce, různé svícny, ale také sošky a bohužel
i urny. Jedná se o věci, které se dají rychle a snadno zpeněžit," dodala.

Auto není trezor

Většina lidí se dopraví na hřbitov auty. Zaparkované vozy před hřbitovy jsou pak další možností pro lapky 
a zloděje. I s tím mají policisté z posledních let bohaté zkušenosti. „Nezapomínejme na známou poučku, že „auto není trezor" a ani zavazadlový prostor není vhodný pro úschovu cenných věcí," upozornila Petra Potočná.

Policisté radí: řidiči i ostatní, vždy se ujistěte, že na sedadlech a jiných odkládacích plochách jste nenechali viditelně odložené cenné věci, jako jsou kabelky, kufříky, ale i mobilní telefony, fotoaparáty, notebooky, doklady či peněženky. Zdánlivě bezcenná věc může pachatele nalákat."

Sváteční řidiči

Další komplikace pak mohou nastat už při cestě na hřbitov nebo při návratu domů. Není žádným tajemstvím, že kvůli návštěvě hrobů usedají za volant 
i takzvaní sváteční řidiči, kteří nemají příliš praxe 
s běžným provozem.

„Apelujeme na řidiče, aby zvolili defenzivní způsob jízdy, tedy předvídat a být obezřetní. Zvláště doporučujeme velkou ostražitost při vyjíždění z parkovišť, kde se pohybuje v těchto dnech velké množství osob. Na silnicích houstne provoz, a zvyšuje se tím i nebezpečí vzniku dopravních nehod," uvedla policistka Potočná.

Příčinou může být nejen začínající zimní počasí, ale i takzvaní víkendoví řidiči. „Zvýšená hustota vozidel vyžaduje více soustředěnosti a ohleduplnosti. Dříve narození by měli za volant usednout až po zvážení svého momentálního zdravotního stavu a případně se nebát požádat o odvoz své příbuzné nebo známé," uzavřela mluvčí.

Čtěte také: Blížící se Dušičky lákají na hřbitovy otrlé zloděje