Jeho posláním je shromažďovat ve svých skladech trvanlivé potraviny (ale i čerstvé ovoce a zeleninu) od různých dárců – od obchodních řetězců po jednotlivce – a zajišťovat jejich předání organizacím starajícím se o potřebné. Těmi jsou nejen lidé bez domova či obyvatelé azylových domů, ale i osamělé matky s dětmi, děti bez rodičů či senioři.

Banka sice pravidelně dostává příspěvky na činnost od ministerstva zemědělství, ty však na pokrytí celoročních nákladů nestačí. Zajištění činnosti a její další rozvoj se tak neobejde bez příspěvků. „Je to pomoc pro dobrou věc, uvedla v pondělí k navrhované dotaci z krajského rozpočtu hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). „Tuto částku potravinové bance rádi poskytneme,“ konstatovala.

Očekává, že ani krajští zastupitelé nebudou mít námitky. Právě oni mají na svém zasedání 27. ledna přijmout konečné rozhodnutí. Stejně jako loni poslouží peníze od kraje k pokrytí nákladů na provoz, úhradu energií, nájem skladů, pohonné hmoty, opravy, údržbu, mzdy a odvody.

O fungování trojice skladů se stará šest skladníků, čtveřice řidičů a dvě administrativní síly. Pomáhají také dobrovolníci; aktuálně se hledají „pomocné ruce“ pro sklad ve Zdibech.

Letiště Boží Dar - letecký snímek
Budoucnost kraje má patřit technologiím a zábavě

Loni banka přerozdělila více než 2,5 tisíce tun potravin. Ty pocházejí nejen z darů či z potravinové sbírky; významný podíl banka získává také od obchodníků nebo i přímo výrobců, kteří věnují zboží, jež je sice v pořádku, ale přesto je nelze nabídnout v běžném prodeji – ať už kvůli poškozenému obalu, chybnému potisku či třeba končící době expirace.

Potravinové banky fungují i v dalších regionech. Od té pro Prahu a Středočeský kraj na sklonku loňského roku odebíralo jídlo kolem 23 tisíc lidí – dvě a půl stovky jednotlivců (jimž odběr umožňuje doporučení z úřadu práce nebo sociálního odboru na radnici potvrzující, že jde o lidi skutečně potřebné a ne jen obyčejné šetřílky) a 156 organizací starajících se o své klienty.

Krajskému úřadu banka sdělila, že žadatelů o dar potravin stále přibývá. Zvyšuje se i množství přerozdělených potravin: meziroční nárůst dosáhl půl tisíce tun. Zatímco v roce 2018 banka rozdělovala měsíčně přes 190 tun potravin, loni šlo už o dvě stovky.

Ilustrační snímek
I když přibylo obyvatel, miminek se rodí méně