Akce začínala v 17 hodin, ale už po třetí hodině odpoledne přicházeli na náměstí první účastníci. Podporovatelé nepřijížděli jen z metropole, ale i z jiných měst. „Přijeli jsme dneska vlakem od Pardubic. V práci jsme si vzali volno a chceme podpořit slušnost. V našich rodinách volí všichni Pavla. Za generálem jsme jeli i do Brna. Dokonce máme vlajku, ještě z roku 1989," řekl reportérovi Deníku František.

Online reportáž

Kampaň Petra Pavla chtěli zdokumentovat desítky nejen českých, ale i zahraničních novinářů. „Pod pódiem sleduje začátek akce i slovenský reportér televize TA3, z úst jednoho z kameramanů zněla francouzština,“ hlásil reportér Deníku.

Shromáždění očima fotoreportéra Radka Cihly

Zdeněk Svěrák na pódiu vzpomněl i na události před pětasedmdesáti lety, kdy na stejném místě ohlašoval Klement Gottwald to, že prezident jeho návrhy přijal. „Lidé tehdy jásali, protože si neuvědomili, že se jedná o pohřeb svobody a demokracie,“ řekl Zdeněk Svěrák. Zároveň vyjádřil naději, že nyní se tu naopak rodí něco pozitivního.

Shromáždění očima fotoreportéra Michala Bílka

Historickou paralelu připomněl i hokejový mistr světa a legenda Sparty Praha Jiří Hrdina, když mluvil o čtvrtstoletí starém vítaní zlatých olympijských hokejistů na stejném místě. „Bojovali čestně a slušně. To je ta paralela s dneškem,“ pronesl Hrdina.

Na náměstí se však neobjevili jen podporovatelé Petra Pavla. K vidění byl například plakát kritizující komunistickou minulost Pavla i jeho protikandidáta pro druhé kolo, předsedy ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše.

Zdroj: Deník/Miroslav S. Jilemnický

K nejsilnějším momentům akce patřilo zapojení zvoníku z Týnského chrámu, kteří zároveň vyvěsili na věž kostela českou vlajku, a také píseň Jednou budem dál. Při jejím zpěvu se k herečce Barboře Polákové přidal tisícíhlavý sbor a zaplněné náměstí se rozzářilo světly z mobilních telefonů.

Když reportéři Deníku mezi lidmi zjišťovali, zda jsou připraveni i na možnost, že volby vyhraje protikandidát a co by cítili, byl nejčastější odpovědí smutek. „Pokud by to nevyšlo, byla bych zklamaná, ale co by se dalo dělat," řekla třeba Patricie Trávníčková z Liberce.

Shromáždění očima fotoreportérky Lucie Štrachové

První větší pražská akce na podporu kandidáta Pavla se uskutečnila v neděli 22. ledna v Lucerna Music Baru, kam dorazily desítky hudebníků a umělců. On už však mezi své příznivce se začínající nemocní nezavítal.