Český hydrometeorologický ústav zprvu očekává pokračování přílivu velmi teplého vzduchu, což se projeví obzvlášť v Polabí. Následně začne počasí ovlivňovat zvlněná studená fronta postupující od západu. Za ní se ochladí – takže se by se letos neměla naplnit zkušenost, že v době, kdy se děti vracejí po prázdninách do školy, bývá často krásně až k politování.

Výstraha před odpoledními teplotami převyšujícími 31 stupňů Celsia platí v podstatné části středních Čechách do nedělní 19. hodiny. Vztahuje se na většinu území kraje s výjimkou jeho jižních oblastí – nezahrnuje tedy pás táhnoucí se od Příbramska, Hořovicka a Dobříšska přes Sedlčansko, Benešovsko, Voticko až po Vlašimsko. V souvislosti s horkem je třeba zvláště dbát na pití – a za poledne i během odpoledních hodin pokud možno omezit fyzickou zátěž. Děti ani zvířata by neměly zůstávat na přímém slunci; obzvlášť v zaparkovaných autech.

Přírodní koupaliště. Ilustrační foto.
Letošní koupací sezona byla na jedničku. Doslova

Na celé území kraje bez výjimek se vztahuje upozornění na možnost výskytu silných bouřek s krátkodobými úhrny srážek kolem 40 mm, pro střední Čechy platné od nedělní 11. hodiny až do půlnoci. Přívaly vody však mohou být velmi lokální – a zatímco někde budou bojovat s rozvodněním malých toků a organizovat čerpání vody ze zatopených sklepů, garáží, podjezdů či podchodů, u sousedů nic podobného nezaznamenají. Nebezpečí mohou představovat také kroupy, blesky – a nárazy silného větru lámající či vyvracející stromy (přičemž hrozí také nebezpečí úrazů způsobených padajícími či poletujícími předměty). Rovněž řidiči by měli na jízdu v bouřce reagovat: nejen rozsvítit světla – denní svícení nestačí – ale také snížit rychlost a zvýšit opatrnost. Obzvlášť za situace, kdy bouřky mohou přijít v době očekávaného silného provozu, spojeného s náporem na silnicích při návratu z prázdnin!

Ilustrační foto
Padající strom zasáhl jedoucí automobil, hasiči také čerpali vodu

Platnost výstrahy před vysokými teplotami
- Beroun
- Brandýs nad Labem-Stará Boleslav
- Čáslav
- Černošice
- Český Brod
- Kladno
- Kolín
- Kralupy nad Vltavou
- Kutná Hora
- Lysá nad Labem
- Mělník
- Mladá Boleslav
- Mnichovo Hradiště
- Neratovice
- Nymburk
- Poděbrady
- Rakovník
- Říčany
- Slaný

Zdroj: Český hydrometeorologický ústav

Ilustrační foto.
Rychlost, pásy, telefonování. To chce policie hlídat na cestě z prázdnin
Filmové střední Čechy
Kouty středních Čech jako stvořené pro kameru představuje nová brožura