Jen na podporu sportovních a uměleckých soutěží je letos určeno 6,2 milionu korun. Rozdělit se tyto peníze mají mezi řadu aktivit. Vedle rozmanitých sportovních soutěží a turnajů nebo vyhlášení Sportovce Středočeského kraje 2017 jde například o uspořádání Středočeského tanečního poháru – či soutěží pro mládež zaměřených na výtvarné umění, keramiku a fotografování.

Ilustrační foto
Mělnické spalování odpadu prospěje životnímu prostředí, odkývli radní

Pestrost a různorodost nabídky – a současně respekt k tradici již zaběhlých a dobře hodnocených akcí. Taková byla podle slov hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) kritéria radních z jejího hnutí a ČSSD při rozhodování o rozdělení částek určených pro jednotlivé aktivity. Z tradičních soutěží zmínila především plánovaný 10. ročník Středočeského tanečního poháru, 17. ročník Plavecko-běžeckého poháru nebo 11. ročník In-line brusle Středočeského kraje. Připomněla, že nechybí ani podpora Her VIII. Zimní olympiády dětí a mládeže ČR 2018, které začínají již koncem ledna v Pardubickém kraji.

Celkově však je na podporu volnočasových aktivit v kraji učena téměř devítinásobně vyšší částka, než jakou středočeští radní rozdělovali aktuálně. V rozpočtu je vyčleněno celkem 52,7 milionu korun. Nejvýznamněji se na této sumě podílí již odsouhlasených 25 milionů určených k rozdělování v rámci grantových programů kraje – konkrétně středočeského fondu sportu, volného času a primární prevence. Dalších 20 milionů mají 29. ledna schvalovat krajští zastupitelé na podporu sportovních center mládeže. S půlmilionem korun se také počítá na pořádání seminářů, workshopů či konferencí v rámci takzvané primární prevence negativních jevů a rizikového chování.

Ilustrační foto
Na opravy mostů na Nymbursku a Kladensku má dojít ještě letos