Loni do tří tisícovek dobrovolníků chyběly jen dvě stovky – a ulevit řece i jejímu okolí se podařilo od téměř 39 tun všemožného neřádu. Akce vlastně začala už o posledním březnovém víkendu, kdy se pětice dobrovolnic pustila do gruntování na pomezí Benešovska a Kutnohorska: v okolí osady Nechyba u obce Úžice a Sázavy. Jejich úlovkem se stalo 13 zaplněných pytlů. Mezi nálezy nechyběly kanystr, vědra – a dokonce ani přímotop nebo kalkulačky.

S odklízením všeho, co do přírody nepatří, pomáhají nejen skalní příznivci, ale každoročně se objeví i řada nových dobrovolníků, chválí manažerka projektu Čistá řeka Sázava Denisa Cibulková z pořádající společnosti Posázaví. „Vždy se objeví nové nápady, které akci posunou dopředu. Loni například dobrovolníci na jednom úseku sesbíraný odpad ještě třídili. Byla bych moc ráda, kdyby se k nim letos přidali další,“ nabídla novou inspiraci pro účastníky, kteří již pátým rokem budou uklízet celých dvě stě kilometrů toku: od pramene až po ústí do Vltavy.

Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).
Kvůli vyjádření ke kamionům se hejtmanka ocitla ve válce s televizí

Organizátoři si pochvalují, že už dávno nejde jen o sesbírané tuny odpadků, jichž ostatně poslední dobou rok od roku ubývá. Naopak mezi účastníky přibývá lidí, jimž nejsou lhostejná místa, kde žijí. Společně máknout tak přicházejí vodáci i domácí. Rovněž společnou oslavou řeky Sázavy (pro niž už dávno neplatí jen označení Zlatá řeka, kdysi prakticky povinné po každého, kdo nechtěl být za mastňáka neboli paďoura) i všech, jimž není příroda lhostejná, se pak má stát celodenní Festival Drž rytmus, který se na 12. květen chystá v Týnci nad Sázavou na Benešovsku. Akce, která nahradí tradiční dobrovolnický večer, by se měli zúčastnit i aktéři podobných akcí, jež se konají po celé republice.

Čistit před začátkem hlavní sezony se budou také další místa. V sobotu 14. dubna se na parkovišti u jezu v Roztokách na Rakovnicku sejdou účastníci čtrnáctého ročníku akce Čistá Berounka. Naplno se již tuto sobotu rozběhnou také akce v rámci kampaně Ukliďme svět, ukliďme Česko. Přehled chystaných akcí lze najít na webu www.uklidmecesko.cz.

Silnice generála Klapálka v Kladně je osazená cedulemi od počátku týdne.
Cedule o krajském tankodromu: drzost, nebo zoufalství?