Benešovští kriminalisté se případem zabývali pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Při vyšetřování spolupracovali s báňským úřadem, pyrotechnickou službou, kriminalistickým ústavem, vojenským ústavem soudního lékařství, odborem kriminalistické techniky a expertiz středočeské policie či geofyzikálním ústavem.

Po více než ročním vyšetřování a vyhodnocení znaleckých posudků a expertiz se ale nepodařilo určit, co bylo bezprostřední příčinou iniciace třaskavé směsi s následným výbuchem uskladněné a přepravované třaskaviny.

„Policejní komisař proto prošetřovanou událost odložil, neboť se nepodařilo zjistit žádné objektivní a relevantní skutečnosti, které by nasvědčovaly tomu, že prošetřovaný přečin spáchala konkrétní fyzickou nebo právnickou osobou, proti které by mohlo být vedeno trestní řízení," dodal mluvčí středočeské policie Zdeněk Chalupa.

V podniku Sellier & Bellot explodovala 21. září 2015 třaskavá směs. Neštěstí se stalo ve skladu materiálu pro výrobu zápalek do nábojů, výbuch usmrtil tři lidi a způsobil dvoumilionovou škodu.

Čtěte také: Tragický výbuch slože ve vlašimské zbrojovce lidmi otřásl