Má to ale smysl? Termíny jsou sice dlouhodobě naplánované – avšak budou se masopustní reje opravdu moci uskutečnit? Opatření proti šíření koronaviru poznamenávají naše životy – a dá se předpokládat, že ovlivní i letošní podobu tradičních zimních zvyků. Jak, to je však otázka. Zda se naplno pustit do práce na přípravách, tudíž nadšencům těšícím se dlouho dopředu zatím neporadí ani hygienici. Deníku to řekla Dana Šalamunová ze středočeské hygienické stanice. „Nemáme křišťálovou kouli,“ krčí rameny. Předvídat vývoj koronavirové nákazy, a tedy i omezující opatření, je obtížné. Leccos ale dává tušit fakt, že letos jsou kvůli koronaviru zrušeny i obchůzky tříkrálových koledníků v rámci tradiční charitativní sbírky.

Leden se zeptá, co jsme dělali o adventu. Tisíce lidí zemřou

Vše bude podle slov Šalamunové záviset na aktuálním skóre protiepidemického systému PES, které se navíc od středy začne vypočítávat poněkud odlišným způsobem, než bylo dosud zvykem. Nicméně – na pořádání masopustních průvodů v tradiční podobě to zatím moc nevypadá. To by se propočet skóre musel přesunout do stupně 3 – nyní jsme na nejzávažnější pětce – a i pak by bylo třeba počítat s dodržováním stanovených omezení.

„Nějak rapidně se situace za pár týdnů nezlepší,“ míní Šalamunová. Současně však zatím neradí skončit se všemi přípravami s tím, že by bylo možno považovat za jisté, že se nebude moci uskutečnit vůbec nic. „Je otázkou, jestli něco proběhne – ale pokud ano, je třeba počítat s omezeními,“ upozornila. Předpokládá, že by se určitě uplatnil limit počtu osob, které mohou být pohromadě, i apel na dodržování dalších pravidel.