Návštěvy hygieniků se neobešly bez pokut. Vedle nepořádku, v úředním jazyku ohleduplně označovaném jako nedostatky v provozní hygieně, kontroloři odhalili, že stánkaři servíruj zákazníkům něco, co by neměli. V jednom stánku se jednalo o prodej uzenin s prošlým datem použitelnosti, personál jiného zase smažil langoše v přepáleném oleji. S tím musel přestat, když olej hygienici vyhodnotili jako nevhodný pro další použití. Prověřovat olej mohou hygienici přímo v terénu – pomocí chemického rychlotestu LRSM, kdy do rozpáleného oleje ponoří papírový proužek; kvalita se posuzuje podle zbarvení.

Kontroly zaměřené nejen na „kamenné“ provozovny zajišťující stravování, ale i na stánkaře budou pokračovat. Právě příležitostné akce se v letním období stávají častějším cílem hygieniků – přičemž to platí i pro zmrzlináře. Vedle tradičních témat, k nimž patří především dodržování zásad osobní a provozní hygieny a podávání informací o alergenech, nezůstávají stranou pozornosti ani manipulace s potravinami a pokrmy, skladování potravin či třeba zásobování pitnou vodou – a také prověřování, zda má obsluha zajištěno řádné zázemí.