K té mluvčí kraje Martina Kemrová připomněla historii – jde o bývalou státní silnici číslo 1, která byla budována v letech 1817 až 1835 jako takzvaná Nová Vídeňská silnice – i současnost: nyní jde o krajskou silnici II/112, jejíž rekonstrukce byla dokončena.

Aktuálně ale budí pozornost to, co se objevilo kolem: Alej naděje. Na její vysazování v pátek upozornil krajský úřad na twitteru – s tím, že politici společně se zástupci Českého svazu ochránců přírody „symbolicky vysadili prvních 15 stromů v rámci obnovy aleje u silnice mezi oběma centry Podblanicka“.

Do práce se zapojili i krajská radní pro oblast životního prostředí Jana Skopalíková (Piráti), 1. náměstek hejtmanky Martin Kupka (ODS), jenž má v kompetenci oblast dopravní infrastruktury, radní kraje pro zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS), který je současně benešovským zastupitelem, a Daniel Netušil (Piráti), benešovský radní a také krajský zastupitel.

Zoopark Zelčín.
Výlety za zvířátky: do některých středočeských zoo můžete, jinde je třeba počkat

Na krajem zveřejněné informace bezprostředně reagoval uživatel Michal Karvánek. „Tak symbolicky… To jste mohli říct, dost lidí by vám pomohlo – i nesymbolicky a bez focení,“ napsal na twitter. Upozornit na tohle sázení ale bylo podle slov radní Skopalíkové důležité. „V programovém prohlášení rady kraje jsme se zavázali zvýšit podíl zeleně okolo silnic – a tak jsme u Benešova symbolicky zahájili plnění tohoto programového bodu,“ vysvětlila. S tím, že skutečně bude určitě vítána pomoc každého, kdo se přidá: „Do budoucna bychom na obnově stromořadí podél silnic rádi více spolupracovali se samosprávami a spolky; určitá poptávka již zde je.“