Ve středních Čechách se týká v pásu od jižní po východní část kraje: trojice okresů, ať už celých, nebo jen jejich částí. Konkrétně jde o regiony Benešovska, Čáslavska, Kutnohorska, Sedlčanska, Vlašimska a Voticka. Varování se pak vztahuje ještě na dalších šesti krajů, a to nejen v nejbližším sousedství (Jihočeský, Jihomoravský, Královéhradecký, Moravskoslezský, Olomoucký, Pardubický a Vysočinu).

Výstraha upozorňující na sněžení se jich týká během celého nedělního dne; konkrétně od šesté ranní do osmé večer. Meteorologové očekávají, že během 12 hodin může místy napadnout pět až deset centimetrů sněhu, což může přinést problémy řidičům i chodcům. Podle vyjádření meteorologů může nová sněhová pokrývka přinést problémy v dopravě, v zásobování – ale i chodcům.

Ilustrační foto
První sníh se objevil také ve středních Čechách, silničáři vyjeli do terénu

„V případě mokrého sněhu dochází ke škodám na stromech a lesním porostu, drátech elektrických vedení a k výpadkům v energetice,“ doplňuje ještě varování meteorologů. Ti doporučují mimořádnou obezřetnost zejména při cestování – a řidičům radí jezdit velmi opatrně, samozřejmě s použitím zimních pneumatik s dostatečnou hloubkou vzorku (přičemž ve vyšších polohách se mohou uplatnit i sněhové řetězy), a sledovat dopravní zpravodajství.