Cesta Česka. Tak je někdy podle svých tvůrců označována Poutní cesta Blaník – Říp, propojující dvě nejslavnější české hory. Prochází významnou částí středních Čech: Benešovsko, Kolínsko, Nymbursko, Praha-východ, Mělnicko (a to s takovými zastávkami jako jsou například Sázava, Kouřim, Sadská či Stará Boleslav).

Cesta Česka se také jmenuje spolek zaměřený na české tradice a smysluplné trávení volného času, který stojí za jejím vznikem. Tvůrci ji nejen představují na www.cestaceska.cz a v tištěné publikaci, ale průvodcem putujícím jsou i jejich vlastní mobily – díky QR kódům z 52 tabulek umístěných po celé trase na rozcestnících Klubu českých turistů, nepřehlédnutelných díky červenému písmenu C se srdcem. Na ně za organizační tým obzvlášť upozorňuje Jana Cenefelsová.

Poznat kraj i sebe sama

„Poutní cesta Blaník – Říp, jejíž motto je Poznej českou zemi a sám sebe, se skládá ze sedmi etap – a každá má samostatné téma k zamyšlení,“ připomněla Cenefelsová k trase, na níž není podstatné jen to, kudy poutník šlape, ale také co si nese v sobě: vlastní motivaci k putování, svůj cíl i osobní myšlenky. A Cenefelsová zmiňuje i to, co doporučuje nést s sebou: „Zájemci mohou nově sbírat razítka do tištěného Poutníkova deníku, který patří společně s turistickou mapou poutní cesty k doporučené výbavě.“

Z návštěvy Prahy v době koronavirové.
Praha, jak ji neznáte: prázdná. Kam vyrazit, než ji opět zaplní turisté?

Nová poutní cesta nabízí nejen poznávání krajiny, ale i mapování sebe sama – jak díky tématům inspirujícím k zamyšlení, tak i vzhledem k výzvě, kterou dálkové putování představuje, připomněl předseda spolku Cesta Česka Jindřich Chmelař. „Trasa propojuje dvě nejznámější a nejdůležitější české hory, Blaník a Říp. Je rozdělená do sedmi etap: tak akorát, aby se jedna etapa dala ujít během dne či víkendu,“ připomněl záměr tvůrců trasy, kteří příliš nepočítají s tím, že by lidé chtěli urazit celou štreku na jeden zátah; třeba o dovolené. Je nicméně vyzkoušeno, že vcelku ji zvládnout lze: klidným tempem to zabere osm dní.

Ucelená trasa v mapě i v hlavě

„Doporučujeme putovat maximálně tři etapy najednou,“ radí Chmelař, z jehož slov plyne, že jde o více než pouze projít, vidět a zvítězit nad svou pohodlností. „Důležitá jsou témata, která člověka vedou k sobě samému a k pochopení jeho vztahů a osobních životních priorit,“ poznamenal. S tím, že témata, jež jsou nabízena k jednotlivým etapám, dohromady tvoří také ucelenou trasu: myšlenkovou; společně nabízející ucelený požitek. „Poutník, který absolvuje celou pouť a využije témata jako inspiraci pro přemýšlení a rozjímání, tak prožije svůj příběh od začátku až do konce,“ upozornil Chmelař.

Návod na putování krajinou, podél památek i duchovních míst, ale i se sebou samým a ve svém nitru, mohou nabídnout právě web Cesta Česka i tištěné materiály. Na webových stránkách se také účastníci putování mohou zapsat do elektronické Knihy poutníků.

Plumlovský zámek
Objevte neobjevené. Poznejte 42 méně známých turistických atrakcí

Sedm úseků cesty mezi památnými horami
* Etapy Poutní cesty Blaník – Říp:
1. Louňovice pod Blaníkem – Český Šternberk
2. Český Šternberk – Sázava
3. Sázava – Kouřim
4. Kouřim – Sadská
5. Sadská – Stará Boleslav
6. Stará Boleslav – Mělník
7. Mělník – Říp

* Co nabídnou webové stránky:
- Podrobné informace k jednotlivým etapám včetně popisu trasy, údajů o její délce, výškovém profilu, časové náročnosti.
- Podněty jak a proč putovat, k poutníkově výbavě, témata k zamyšlení pro jednotlivé etapy a návodné otázky k nim.
- Detailní mapy, fotografie z trasy, odkazy na místní zajímavosti – a nechybí ani osobní pozvání od lidí z regionu.
- Postupně aktualizovaný a doplňovaný seznam míst, ve kterých lze získat další informace o okolí, možnostech ubytování, občerstvení včetně čerpání vody a zakoupení suvenýrů.

Zdroj: www.cestaceska.cz