S ohledem na kumulaci poruch způsobených pády větví i celých stromů do vedení, což ničilo nejen dráty a izolátory, ale poškozeny byly i některé sloupy, platí kalamitní stav ve Středočeském kraji – a dále na západě Čech: v krajích Plzeňském a Karlovarském.

Nejtíživější situace zůstává ve středních Čechách; zvláště na Příbramsku a Kladensku. Větší množství poruch zaznamenali energetici také na Benešovsku a Praze-západ; v poněkud omezenějším rozsahu pak rozsahu pak rovněž na Rakovnicku, Kolínsku, Berounsku, Mladoboleslavsku a Nymbursku.

Celorepublikově se situace mírně zlepšila: zatímco v osm ráno evidoval dispečink ČEZ Distribuce 109 tisíc odběratelů bez dodávek elektřiny, o půl druhé hodiny později se jednalo o něco přes 70 tisíc odběrných míst. V té chvíli byly v evidenci 104 poruchy na vedení vysokého napětí – a další desítky poruch na napětí nízkém, informovala mluvčí Skupiny ČEZ Soňa Holingerová.

Ilustrační foto.
Vichr přivál zpoždění středočeským vlakům i autobusům

„V terénu máme stovky pracovníků poruchových čet, pomáhají subdodavatelské firmy. Pro hlášení poruch, prosím, využijte bezplatné linky 800 850 860 či www.bezstavy.cz Pro více informací sledujte web www.cezdistribuce.cz,“ uvedla dále mluvčí. „Call centrum zatím přijalo 2400 hovorů o poruchách, web www.bezstavy.cz zaevidoval přes sedm tisíc přístupů,“ shrnula Holingerová bilanci ranní špičky.

Kalamitní stav vyhlásila také společnost E.ON působící jako distribuční společnost na jihu Čech.

Orkán Sabine na Královéhradecku. Spadlý strom u obce Spy
Bouře Sabine si vyžádala jednu oběť. Bez proudu byly tisíce domácností