„Byl zájem některých politiků tuto kauzu použít nebo zneužít," prohlásil Rath. Při improvizovaném setkání s novináři na náměstí v Hostivici také poděkoval senátu pražského vrchního soudu, který dnes vyhověl jeho stížnosti proti trvající vazbě. „Teď se našel senát vrchního soudu, který je statečný, a řekněme, nepodléhá takovým těm tlakům, které byly vyvíjeny na to, udržet mě v tom vězení co nejdéle. Za to jsem skutečně velmi vděčný," řekl.

Dík vyjádřil také Vězeňské službě, v Litoměřicích a v Ruzyni se prý k němu drtivá většina pracovníků chovala velmi korektně a mnohem lépe než policie či státní zástupci. Do vězení dostával řadu dopisů od svých podporovatelů.

Bude se věnovat dětem a otci

Obžaloba označuje někdejší ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou a jejího partnera, exposlance Petra Kotta za organizátory korupce kolem zakázek ve Středočeském kraji. Rath údajně o všem věděl a dělil se s nimi o úplatky. Obvinění čelí i osm šéfů a manažerů firem, kteří se prý na manipulování zakázek podíleli. Věnovat se teď chce hlavně svým dětem. „Pokusím se ten rok a půl nějak dohnat v jejich výchově," uvedl. Chce se také starat o otce, jehož zdravotní stav se zhoršuje.

Z tria hlavních obžalovaných nyní zůstává ve vazbě pouze lékař Kott, jeho partnerku Pancovou pustil soud na svobodu počátkem září.

V Hostivici je rušno

V Hostivici se setmělo. Tisková konference už skončila, David Rath už dávno zmizel ve svém domě. Ulice u jeho domu je ovšem v tuhle chvíli nejrušnější dopravním „tepnou" v Hostivici. Hloučky lidí, převážně novinářů, postávají a čekají, zda někdo nevyjde z domu. Ulice je takřka neprůjezdná, řidiči, kteří se chtějí dostat na druhý konec jsou už značně nervózní. První večer Davida Ratha po propuštění začíná…

Po sedmnácté hodině k domu Davida Ratha přišla sympatická blondýna středního věku, zazvonila u dveří, do domovního telefonu řekla: Tady Jitka Neumannová, přinesla jsem vám růži. Tu vhodila za plot a zase odešla.

Ulice u domu Ratha je stále plná novinářů. Zato náměstí zeje prázdnotou. V místní hospodě lidé mluví shodně: „jsme rádi, že pana Ratha pustili, ale nám se život nezmění. Jsme ale rádi, co pro naši vesnici udělal, to zase jo," shodují se návštěvníci hospody.